Neki novi poremećaji u prehrani

Anoreksija i bulimija više nisu same...

Nekad smo poznavali anoreksiju i bulimiju, koje jako dugo vremena nisu uzimane za ozbiljno i koje su se tretirale kao jednostavni manjak apetita. Da su te bolesti puno kompliciranije, liječnici i znanstvenici shvatili su prije desetak godina, a od tad broj dijagnosticiranih poremećaja u prehrani raste, baš kao i broj vrsta poremećaja. Jedan od učestalijih je nearlyreksija- bolest koja pogađa osobe koje su itekako svjesne nužnosti zdrave prehrane i tjelovježbe. Nearlyreksičari (i nearlyreksičarke) održavaju svoj indeks tjelesne mase na najnižoj dopuštenoj razini normalnog (između 18 i 19), manično vježbaju, jedu točno određene namirnice u točno određeno vrijeme. Najpogođenije su žene između 20 i 30 godina koje veličinu 36 smatraju božanstvom. Njihov način prehrane je sljedeći: red salate, red voća, red vode i light proizvoda. Nakon nekoliko tjedana takvog režima, želudac se smanjuje, prestaje kruliti. Te žene se ne izgladnjuju, ali isto tako nikada nisu site...

Tijekom trudnoće je sasvim normalno da žena dobije 15-ak kilograma. Međutim u svijetu vlada drugačiji trend: celebsice koje ostaju drastično mršave tijekom trudnoće, utječu i na „obične" trudnice koje se trude što manje udebljati kako bi što prije skinule kilograme. Nicole Kidman i Angelina Jolie su najočitiji primjeri za pregoreksičarke, ili barem jedne od prvih koje su nametnule taj trend. Posljedica pregoreksije su prerani porodi, slabije razvijena djeca (i fizički i mentalno) i problemi s dojenjem. Drunkoreksija je bolest koja najčešće pogađa studentice između 18 i 24 godine života. Svjesne kaloričnosti alkoholnih pića, ali i vlastite potrebe za samodokazivanjem, odlučuju da je pokoje piće važnije od hrane. Osim što pijanke na prazan želudac često završavaju povraćanjem, one nerijetko mogu završiti i smrću. Amy Winehouse je, prema riječima stručnjaka, jedna od predvodnica trenda, a svi znamo kako je ona završila. Brideoreksija je bolest modernih mladenki. „Savršenost u svakom pogledu!" očituje se ne samo u odabiru buketa i pozivnica, nego i u izgladnjivanju da bi izgledale savršeno (čitaj- najvitkije moguće) na svoj najvažniji dan u životu. Osim ekstremnih dijeta, često koriste i laksative, a jedna od najblažih posljedica je dehidracija. Česte su i nesvjestice, vrtoglavica i iznemoglost.

Wannareksija je poseban oblik bolesti. Riječ je o osobama (uglavnom ženama) koje Nove poremćaje u prehrani teže je prepoznati, jer se često opravdavaju stilom života, stresom, umorom... žele privući pažnju pričama da imaju probleme, usprkos tome što jedu. Fizički su zdrave, ali mentalno postaju sve labilnije i agresivnije pogotovo ako ih upitate zašto jede, pokušate uvjeriti da nije bolesna ili barem ne na način na koji si umišlja... Manoreksija je poremećaj u prehrani koji, kao što mu samo ime kaže, pogađa muškarce, a bilježi stalan porast. Karakterizira je opsjednutost izgradnjom mišićnog tkiva (tj. vježbanjem) kao i konzumacija proteinskih preparata koji potiču izgradnju istog. Najpoznatiji slučaj je onaj Colina Farrella koji se u rekordnom roku od pravog komada pretvorio u hodajućeg kostura, koji nije ni sjena Colina na kakvog smo navikli. Dr. Andreas Schnebel, predsjednik društva oboljelih od poremećaja prehrane Njemačke na europskom kongresu stručnjaka je istaknuo: „Osobe koje boluju od ovih bolesti su pod konstantnim fizičkim i psihičkim pritiskom. Osim što svoje tijelo iscrpljuju do krajnjih granica, gube i socijalne kontakte, pa se često šanse za brz i učinkovit oporavak smanjuju..." Prema njegovim riječima, ako prepoznate sebe ili nekoga od svojih bližnjih u opisima ovih bolesti, postupite oprezno. Osobe se često naljute, osjete povrijeđenima ako ih direktno pitate. Radije polako ispipajte teren i budite diskretni. I ni slučajno nemojte sebi ili drugome glumiti terapeuta, radije preporučite stručnjaka.

 

(Borina Kopčić)

Objavljeno: 16.07.2009. u 22:55
-1. Ne postoji Linker skripta za ovu stranicu
vrh stranice
p p