Pokreni se!!!

Ako znate rolati, nema problema! Ako ne znate, mogli bi imati problemčić...

Rolanje je naime idealno za oblikovanje tijela, pogotovo ženskih kritičnih zona: guze, nogu i bokova. Treba vam samo dobar komad asfalta (što noviji to bolji) i role, koje su najveći izdatak na popisu opreme. Ako već imate role, odnesite ih na servis da provjere lagere (istrošeni otežavaju ravnomjerno okretanje kotača).


Osnove: Ako znate rolati, problema nema. Ako ne znate... Pa u svakom slučaju, pronađite nekoga tko zna! Nikad ni u kojem slučaju nemojte učiti rolati sami (osim ako niste super ultra turbo mega sportski talent), jer možete zadobiti ozbiljne ozljede zdjelice ako najprije ne naučite ispravno držanje tijela (lagano pognuto). Izbjegavajte rolanje ako imate problema s donjim dijelom leđa i koljenima, jer su oni pod najvećim opterećenjem. Sat vremena rolanja troši oko 400 kalorija. Da bi potrošili te kalorije potreban je konstantan rad ruku i nogu cijelo vrijeme, a ne samo povremeno da dobijete na brzini.

 

 


Oprema: Što se odjeće tiče, tajice ili trenirka i top su dovoljni. Početnici bi trebali kupiti i štitnike za koljena i dlanove. Znamo, znamo, štitnici djeluju užasno štreberski, ali opasnost od pada je velika, a time i od oderanih koljena, dlanova i masnica. Cijena rola varira o modelu i marki. Imajte na umu da vam profesionalne role nisu potrebne, kao ni one za ekstremne sportaše. Cijena dovoljno kvalitetnih, rekreativnih roli varira, ali ne bi smjela preći 1000 kuna, a možete ih nabaviti u trgovinama sportske opreme npr. Turbo Sportu i specijaliziranim trgovinama pojedinih brandova (Nike, Fila). Po mogućnosti kupite role na rasprodaji (trenutno je u Turbo Sportu) jer modeli rola se tek neznatno mijenjaju iz sezone u sezonu, a cijena im može pasti i preko 50%. Najpoznatiji brandovi su Rollerblade, Roces, K2... Zapamtite da svake sezone trebate promijeniti kotačiće (pogotovo ako su tzv. silikonski ili meki) i pregledati lagere (pogotovo ako imate sklonost prelaziti preko trave i šljunka). Ogrebotine na tzv. pancerici ne smetaju i ako su vam stare izgrebane role dobre, nema razloga da ih mijenjate samo jer boja više nije in. Već desetljećima se lome koplja treba li kupiti dva broja veće ili one koje su „taman". Točan odgovor je da odgovora nema! Ako ste skloni problemima s cirkulacijom i oticanju nogu, svakako kupite veće, ali samo za broj, jer pancerica mora držati nogu. Veličinu dodatno regulirajte i vezicama, a ne samo remenom kao što većina ljudi čini, jer je veoma bitno da zglob bude dobro uglavljen. Prevelike role nikako ne preporučamo jer kotači „bježe prema van" a koljena unutra čime riskirate padove.

 Naša kombinacija za rolaje su tajice i zop bez rukava (Adidas), iPod (koji ipak nemojte slušati preglasno, da ne ugrozite ostale ljude na stazi) i Nike torbica za oko struka da spremite sve vama važne sitnice od labella i gumice za kosu (Acessorize) do broja telefona nekoga tko vam se sviđa.

 

(Borina Kopčić)

Objavljeno: 11.06.2009. u 14:59
Tagovi: zdravlje, Adidas, iPod, Roces, K2, Nike, Fila
vrh stranice
p p