Pokreni se!!!

Nekad snobovski golf, danas je turbo popularan!

Istina, golf je zadržao nešto od svoje početne „ekskluzive" barem kada je o cijeni opreme i uvodnih tečajeva riječ, ali zapravo je idealan sport za održavanje kondicije i poboljšanje koordinacije. Nije ni čudo da se njime bave Catherine Zeta Jones, Jessica Biel, Jessica Alba i Justin Timberlake.


Osnove: Golfom za sat vremena igre potrošite oko 700 kalorija, ako igrate na devet rupa. Ako nosite svoju opremu i pješačite od rupe do rupe, ne samo da poboljšavate svoju igru, jer upoznajete teren, nego i povećavate potrošnju kalorija Njime poboljšavate koordinaciju ruka- oko, smanjujete rizik od infarkta i dijabetesa. Za igranje golfa najbolje je upisati neku od golferskih škola i to u obližnjoj Sloveniji, jer njihovi klubovi za razliku od domaćih imaju vlastite terene. Zagrepčanima su najbliže Mokrice, Istrijanima Lipica, dok Međimurci najradije igraju u Moravskim toplicama. Od domaćih terena tu su oni u okolici Zaprešića i u unutrašnjosti Istre. Cijena početnog tečaja varira od 1000 kuna za grupni, pa sve do 300 kuna po satu s instruktorom koji prima učenike samo po preporuci. Nakon 20 sati dobiva se tzv. DI (Dozvola za igranje), koja je dokaz da ste prošli školu kod ovlaštenog instruktora kao i to da ste upoznati s golferskom etikom. Naime, u golfu se lakše tolerira loša igra od lošeg ponašanja i kršenja pravila muljanjem.


Oprema: Ako ste polaznik škole, instruktor vam mora osigurati palice i loptice koje u najgorem slučaju možete unajmiti u klupskoj trgovini. Ako igrate na igralištu, potreban vam je vlastiti set palica, torba za palice i dovoljan broj loptica. Dress code je na golf terenima prilično strog: zabranjene su traperice i t-shirt. Morate imati polo majicu ili košulju, a na nogama posebne cipele koje će spriječiti proklizavanje. Isto tako, poželjna je golferska rukavica koja sprečava žuljeve na rukama. Mi predlažemo polo majicu, bermude i rukavicu od Nikea, Callaway golferske cipele, Nike torbu sa stalkom i naravno set golferskih loptica jer će vam sigurno biti potrebne. Svu potrebnu opremu možete nabaviti u specijaliziranim golferskim dućanima i klubovima, kao i preko interneta.

 

(Borina Kopčić)

Objavljeno: 26.06.2009. u 11:37
vrh stranice
p p