Prestanite pušiti već danas

Najbolji način za sprečavanje starenja kože

Pušenje uzrokuje rak. Čini zube žutima, a nokte još žućima. Uzrokuje bolesti krvožilnog sustava. Bez obzira na sve posljedice na zdravlje, estetski kirurg Nick Lowe je za Daily Mail pojasnio kako cigareta najviše boli kad udara tamo gdje je mnogo ljudi najslabije- na izgled!

„U svojim klinikama u Londonu i Los Angelesu često vidim muškarce i žene, od kojih neki imaju jedva 30 godina, koji žele da im pomognem vratiti mladolik izgled lica koji je nestao zbog pušenja. Moj prvi savjet je jednostavan- prestanite pušiti!" objašnjava Lowe.

Ističe da ako prestanete pušiti na vrijeme, koža ima šansi za oporavak, ali ako nastavite pušiti do poznih godina problemi će se samo gomilati. Kada toksini iz cigarete dospiju u organizam mijenja se način rada mozga koji je opterećen ugljičnim monoksidom, nikotin usporava cirkulaciju, a usporava se i proizvodnja kolagena.

Zato koža pušača često izgleda žuto, suho i jednostavno nezdravo. Uvlačenje dima uzrokuje bore oko usana, a velik je problem i što do pojave bora ne mora dolaziti postupno, nego one mogu eskalirati u kratkom roku. Tako barem tvrdi dr. Lowe.

„Čim prestanete pušiti, tijelo se vraća u normalu i funkcionira onako kako bi trebalo.  Roku od šest tjedana koža će izgledati bolje zahvaljujući povećanoj količini kisika i antioksidansa, ali nemojte zaboraviti prilagoditi svoj režim njege. Uvijek koristite kremu sa zaštitnim faktorom!!!"

Lowe preporučuje i kreme s vitaminima A, C i E, peptidima, ali i likopenom- spojem koji se nalazi u rajčicama i ima blagotvorno djelovanje na oštećenu kožu. Povećajte unos omega 3 masnih kiselina, redovito radite piling i jedite zdravo.

Dr. Lowe ističe kako su ovo djelomice savjeti koje je iskusio na vlastitoj koži jer je počeo pušiti sa 16 godina: „Kad sam se učlanio u mornaricu pušio sam kutiju dnevno. Kasnije sam smanjio, ali nisam prestao pušiti do 34. godine. Usprkos tome što sam pušio dvadeset godina, danas nemam kožu karakterističnu za pušače. Prestanete li već danas, ne morate je imati ni vi."

B.K.

 

Objavljeno: 20.02.2011. u 17:14
Tagovi: zdravlje

VIDEO

vrh stranice
p p