Revolucionarna Dukan dijeta zaludila svjetske zvijezde

Kako ona izgleda i je li djelotvorna?

Revolucionarna Dukan dijeta među poznatim damama postala je pravi hit. Prvi put smo za nju priliku imali čuti već prije 10 godina, no budući je tada Atkinson bio sinonim za uspješno mršavljenje, Dukan je princip usavršavao sve do prošle godine, kada je spomenuta dijeta glasno odjeknula u javnosti. Ovaj medicinski testiran i vrlo učinkovit plan prehrane kao način borbe sa suvišnim kilogramima, koncept je koji je privukao svjetske zvijezde, uključujući Jennifer Lopez i Gisele Bundchen.


Doktor Pierre Dukan dijetu je osmislio da bi ponovno educirao ljude koji su zaboravili kako se zdravo hraniti. Iako je Dukan dijeta namijenjena ljudima koji doista pate od pretilosti, modificirane verzije počele su koristiti žene poput Carol Middleton, koja je prije vjenčanja svoje kćeri brzopotezno željela skinuti par suvišnih kilograma. Ovim inače brzim, sigurnim i zdravim načinom gubitka težine koriste se također brojne zvijezde nekoliko dana prije snimanja ili pojavljivanja na crvenom tepihu. Doktor Dukan ovakav princip ipak ne podržava, pogotovo ako je netko zdrav i ima normalnu težinu.


Pa u čemu je tajna? Doktor Dukan inzistira na unošenju nižih razina masnoća, zbog čega je njegova dijeta balansiran režim koji ne može biti kritiziran radi nedostatka vlakana, budući je dijeta bogata zobi, povrćem i salatama u svim fazama, izuzev prve.


Prva faza, poznata kao „Attack phase" uključuje konzumiranje neograničenih količina proteina: mesa, ribe, jaja, malomasnih mliječnih proizvoda i zobenih mekinja. Uz to se preporuča unos velikih količina vode, ali i izostanak tjelovježbe. Nakon dva do deset dana, ovisno o tome koliko kilograma namjeravate skinuti (6 kilograma - 3 dana, 12 kilograma - 5 dana), započinje „Cruise phase", u kojoj se prehrana iz prve faze upotpunjuje povrćem i salatama u neograničenim količinama. Ugljikohidrate u svakoj fazi mijenja žlica zobenih mekinja.


Kada dosegnete željenu težinu, prelazite u fazu konsolidacije u kojoj si možete dopustiti malo sira, komad voća i dvije kriške integralnog kruha dnevno. Preporučljiva su i dva obilna obroka bez ograničenja, koja uključuju doslovno sve što poželite. Poželjno je da faza konsolidacije traje 5 dana za svaku kilu koju ste izgubili.


Dugotrajni rezultati koje ova dijeta garantira uvjetuju i žrtvovanje jednog dana u tjednu, četvrtka, koji je rezerviran za isključivu konzumaciju proteina i vode. Kako biste ostali vitki zauvijek, Dukan preporuča nastaviti s njegovom zdravom i balansiranom dijetom uz tri upozorenja: zobene mekinje konzumiraju se svaki dan, tjelovježba je obvezatna na dnevnoj bazi i četvrtak je, dakle, dan rezerviran za proteine.


Ukoliko ste na praznicima, poželjno je držati se druge faze, odnosno konzumiranja proteina i povrća, uz izbjegavanje tjestenine, krumpira i riže te dodatak zobenih mekinja, a male užitke činit će časa vina ili kriška sira.
Jeste li spremni probati revolucionarnu dijetu?


H.B.
Izvor: dailymail

Objavljeno: 24.07.2011. u 10:19
vrh stranice
p p