"Slike mršavica moraju imati upozorenja!"

Britanska majka u borbi protiv fotografija premršavih celebsica

One su posvuda! S dolaskom proljeća premršavi modeli i zvijezde počinju „krasiti" stranice svojim fotografijama s godišnjeg, ali i premršavim tijelima, stoga ne čudi naslov časopisa Heat „Uspon celebrity grančica!". Analogija je zapravo i više nego ispravna, jer žene u časopisima su daleko od zdravog, a ponekad su toliko pothranjene da se stječe dojam kako u Hollywoodu i Londonu vlada jednaka glad kao u Africi.

Prirodna mršavost? Teško, jer svi znamo kako izgledaju prirodno mršave žene, ali djevojke koje vrebaju iz časopisa su još mršavije i dapače, vječito tvrde kako jedu sve što požele i vježbaju. Vrhunac gluposti je bila nedavna izjava Alexe Chung „kako dugo nije jela jer nije stigla do trgovine". Nameće se pitanje lažu li one publiku ili čak i same sebe. Svakoj razumnoj osobi je jasno da je riječ o pretjerano mršavim ženama s poremećajem u prehrani, ali kada se uz takve fotografije poveže pojam poželjnoga, mnoge tinejdžerke i žene s manje samopouzdanja osjećaju poriv za takvim izgledom. Svi smo opsjednuti težinom, ali magazini koji promiču takav izgled istodobno imaju u sebi reklame za majonezu, manje stavljaju naglasak na zdravu prehranu, a više na dijete.

           

                                               Alexa Chung i Nicole Richie

Zapadni svijet opsjednut je hranom: mršave žene žele biti mršavije, normalne se osjećaju debelo zbog mršavih, ali broj gojaznih osoba raste. Sve se vrti oko hrane i oko- izgleda. Djevojke i žene ne mršave jer je liječnik to preporučio, nego jer žele stati u onaj slatki mali bikini/ vjenčanicu/ ubaci po želji. Nije ni čudo da broj maloljetnica oboljelih od poremećaja u prehrani drastično raste, kada su im uzori ne samo u magazinima, nego svuda oko njih- u majkama, sestrama, prijateljicama... svi žele biti što više mršavi i stati u što manju veličinu!

Prije četiri godine umrla je manekenka Luisel Ramos. Zakazalo joj je srce jer, navodno nije jela danima. Krenula je hajka na modni svijet, modele, dizajnere i pokrenuta je lavina akcija za spas tih mladih djevojaka koje u krhkim godinama slušaju ponekad grozne primjedbe na svoje tijelo. Tu i tamo se dogodi da zdravi modeli prošetaju pistom, ali to je više iznimka nego pravilo (iako postoje indicije da stanje ide na bolje).

Je li modni svijet uistinu jedini kriv? Koliko 14-godišnjakinja zna tko je Luisel Ramos, Karl Lagerfeld ili Crystal Renn? Uvjeravam vas da je riječ o manjini, jer mlade tinejdžerke ne prate toliko modu koju nameću dizajneri, koliko trendove koje nameću poznate ličnosti. I tu dolazimo do onog uistinu bitnog. Uz pokoju pozitivnu iznimku, većina celebsica je zastrašujuće mršava. Ne vjerujete li, pogledajte fotografiju Eve Longorie uz koju čak i premršava Victoria Beckham djeluje poput normalno građene žene!

                   

Zastrašujuće je što takvi celebrityji, koji „zaborave kupiti hranu" hrane djecu i mlade zastrašujućim izgledom! Uz svo poštovanje koje imam prema modnom ukusu gđice Chung, ne mogu se ne pitati je li ona uistinu tako glupa, kada neodlazak u trgovinu smatra opravdanjem za drastično mršavljenje, misli li da smo mi glupi i da ćemo povjerovati i je li uopće svjesna poruke koju šalje svojim mladim obožavateljicama. Poruka je jasna: u redu je ne jesti!!!

Frances Hardy, žena koja je izgubila kći od poremećaja u prehrani otvorila je srce Daily Mailu. „Gledala sam kako moja zdrava, sretna kći postaje kost i koža. Netom prije smrti bila je toliko slaba da nije mogla podići ruku, nije mogla podići glavu s jastuka. Stalno je drhtala, ništa je nije moglo zagrijati."

       

                     Eliana i Luisel ramos- obje sestre su umrle od anoreksije

Možete samo zamisliti očaj te majke koja je uvjerena kako su poznati i časopisi krivi za smrt njene kćeri. Ističe kako isti ne razumiju koliko jak utjecaj imaju. Ističe primjer Nicole Ritchie. „Ona ima cijelu hordu osobnih trenera, nutricionista, kozmetičara i stilista koji brinu o njenom izgledu. Naša djeca to nemaju, ali svejedno žele izgledati tako. Što čine? Izgladnjuju se, jer idu najkraćim putem!" Njena kći Sophie je bila djevojka krhke građe ovisna o časopisima. Čitala ih je gotovo svakodnevno i upijala savjete. Uvjerila se da je mršavost jednaka uspjehu. Frances nije zatvarala oči pred problemom, čim je uvidjela da joj kći mršavi, razgovarala je s njom. Sophie je rekla kako joj prijateljice zavide na liniji (!!!), a majka ju je zbog anoreksije ispisala s koledža kako bi mogla biti stalno pod nadzorom. Bilo je prekasno. Čak i kada je otpuštena iz bolnice nakon što je nabacila koji kilogram, Sophie je odbijala jesti. Pred smrt nije pila ni vodu, a možete zamisliti u kakvom stanju je bila, ako njena majka ističe kako nije mogla složiti poštenu rečenicu.

„Imam prijedlog za sve urednike. Ako planiraju objaviti fotografiju premršavih celebritya neka uz nju stave natpis upozorenja, kao što se to čini na cigaretama. „Ako ste ovakvi to vas može odvesti u smrt" to bi trebalo pisati. Trebali bi navesti simptome, a krhke kosti, loš dah i problemi s jajnicima nisu seksi."

Borina Kopčić

Objavljeno: 06.04.2010. u 08:56
Tagovi: zdravlje, dijete

VIDEO

vrh stranice
p p