Šokantan svijet Pro-Ana stranica

Djevojka oboljela od anoreksije otkriva tajne društvenih mreža koje podržavaju anoreksiju

Jedna djevojka, koja se trenutno liječi od anoreksije otkrila je kako je na internetu objavljivala svoje fotografije na kojima nema više od 30-ak kilograma, ohrabrujući njima druge djevojke da budu ustrajne u svom cilju- održavanju savršene težine. Samira Jay tada je bila tinejdžerka i u objavljivanju svojih fotografija na socijalnoj mreži Bebo nije vidjela ništa sporno, ali danas misli drugačije.

U svojoj najgoroj fazi jela je manje od paketića grickalica u dva tjedna, a rekla je kako je tada uživala u osjećaju gladi jer je bila sigurna da mršavi! Danas je Samira normalno građena djevojka s oko 57 kilograma, a svoje slike s neta je odavno izbrisala. Njena priča potaknula je mnoge da se zapitaju što im djeca rade dok surfaju netom. Samira je imala samo 12 godina kada je prvi put naišla na stranicu koja zagovara anoreksiju s mnoštvom savjeta kako izgubiti što više kilograma i kako zavarati glad. Posebne rubrike bavile su se savjetovanjem kako zavarati liječnika ili roditelje koji bi posumnjali.

„Nije mi trebalo dugo da me uvuku u svoj svijet. Brzo sam otvorila profil na Bebo-u i još brže uspjela postati uzor tim djevojkama." izjavila je, „Bile smo ujedinjene u mržnji prema vlastitom tijelu i samo smo željele biti što mršavije." Samira je osim od anoreksije, jedno vrijeme bolovala i od bulimije.

        

Rečenice kojima se bodrile jedna drugu su šokantne- „Izgladni se do kraja jer si jako blizu savršenstvu!" je samo jedna od njih! Samiru i njene prijateljice ništa nije moglo spriječiti- ni pramenovi kose koji otpadaju, mučnina, vrtoglavice... „Ponašala sam se što sam normalnije mogla, ali kada me jedna kolegica čula kako povraćam u školskom wc-u rekla je profesorima. Mama me odmah odvela liječniku."

Dva mjeseca je boravila u potpunoj izolaciji odbijajući hranu, čak i kada su joj liječnici rekli da će joj otkazati svo organi. Kod kuće nije jela, a zalogaj je žvakala i po pola sata odbijajući ga progutati. „Stalno sam čula glas u glavi koji me upozoravao da sam debela." objasnila je. Prijelomnica se dogodila kada je objavila posljednju fotografiju na stranici- tada je već patila od boli u prsima, mišićima, a indeks tjelesne mase joj je bio ispod 13 (a normalan je između 19 i 25). Djevojke su joj ostavile nekoliko ljubomornih komentara, a onda je odjednom shvatila da to što radi nije u redu.

         

                                            Samira nekad i danas

„Pao mi je mrak na oči. Bez oklijevanja sam izbrisala profil i odlučila učiniti nešto za svoje zdravlje." izjavila je. Danas tvrdi kako u samim počecima uopće nije željela dovesti se do stanja u kakvom je u konačnici bila. danas jede tri puta na dan, a skuplja i donacije za B-EAT organizaciju koja se bori protiv poremećaja u prehrani. Povremeno se vraća na stranice poput Bebo kako bi upozorila djevojke na sve opasnosti. "Danas osjećam sram što sam bila dio te destruktivne zajednice." kaže Samira.

 

Borina Kopčić

Objavljeno: 15.04.2010. u 15:38
Tagovi: zdravlje

VIDEO

vrh stranice
p p