Što kriju light proizvodi?

Ponekad je bolje pojesti “original”!

Light, manje masno, bez šećera... Još ako pogledate reklamu čini vam se kao da se kilogrami zapravo tope od konzumacije takvih proizvoda! Istina je dakako nešto drugačija, a britanski nutricionisti su, kako prenosi Daily Mail, otkrili što se zapravo krije u tim za mršavljenje "dobrim" proizvodima.

Grickalice

Kada piše "fat free" to znači da proizvod ima manje od 3 grama masti na 100 grama. Ipak pripazite, mnoge grickalice su zato puno šećera i obrnuto. Gotovo uvijek kada jedan sastojak nedostaje, drugi se dodaje u još većoj količini! Na etiketi može pisati "70%" posto manje masti, ali da preostali postotak i dalje bude visok. Nutricionisti radije savjetuju konzumaciju uobičajenih varijanti jer bar znate što jedete i u kojim količinama.

Namazi i umaci

Hellman's majoneza na britanskom tržištu dolazi u čak tri varijante s različitim postocima masti (navodno), ali čak i najlaganija varijanta sadrži više od preporučene doze masti. Zato ima trostruko više šećera i dvostruko više soli od "regularne" . Light ne znači nužno i siromašno kalorijama, niti je dozvola da jedete koliko god želite.

Sokovi

Količina šećera u sokovima je zapravo nevjerojatna, a pod tim ne mislimo samo na jedno gazirano piće porijeklom iz Atlante! Često sokovi sadrže i 30 grama šećera po čaši, a ono što se reklamira pod "zdravo i light" je obojana šećerna voda. Pametnije je pojesti voće.  Isto vrijedi i za vode s okusima.

                                          

Energetske pločice

One su upravo to- energetske pločice! Daju energiju. Ona mora odnekud doći... dalje zaključite sami. I dalje su zdravije od mliječne čokolade, ali pojesti cijelu kutiju nije pametno.

Jogurti

Otiđite do hladnjaka s mliječnim proizvodima u svojoj trgovini. Krave bi ostale u čudu da znaju koliko vrsta jogurta postoji! Prosječan kupac nema pojma što određeni brend nudi stoga se povodi upravo za oznakama poput "light". Pripazite se onih s voćnim okusima.

 

B.K.

Objavljeno: 16.10.2010. u 16:53
Tagovi: dijete, zdravlje

VIDEO

vrh stranice
p p