Trudnice na visokoj nozi

Koliko je rizično nositi visoke pete u trudnoći?

Nekada davno visoka potpetica je bila ona od deset centimetara. Djevojke koje su tada učile hodati na visokim petama su muku mučile sa svladavanjem stiletto potpetice koja je poprilično nestabilna i neudobna ni ne sluteći da će generacijama koje će doći za desetak godina biti još i teže. Kada je Manola Blahnika s trona zvjezdanih postolara skinuo Christian Louboutin, svjetlo dana su ugledale platforme, a skupa s njima i odgovarajuće visoke potpetice, uglavnom visoke preko deset centimetara.

Danas se „vrtoglavo visokom petom" smatraju one preko deset centimetara, dok su one do deset postale „savladive". Iako liječnici upozoravaju kako ih ne treba nositi više od nekoliko sati dnevno, nekoliko puta tjedno, postoje žene koje su u njima sposobne proplesati cijelu noć, bez da se ijednom požale na bolove u stopalima.

Navodno je čak 50 posto problema u stopalima povezano s nošenjem visokih peta koje loše utječu na kralježnicu i mogu uzrokovati migrenu, ali neke žene ih se ne žele odreći, čak ni u trudnoći.

Mitova o celebrity trudnicama ima mnogo: od onih da preferiraju prerani porod kako se ne bi udebljale do sprječavanja gomilanja kilograma povraćanjem i u kasnijim tromjesečjima. To su sve „informacije" koje je nemoguće provjeriti i o kojima se može samo nagađati, ali jasno se vidi kako se ne odriču visokih peta, kako bi u svakoj situaciji bile lijepe i dotjerane.

Ljepota i dotjeranost spada u opis njihova posla. One visoke pete nose samo nekoliko sati dok gostuju u talk showu ili poziraju fotografima na crvenom tepihu, ali zastrašujuće je vidjeti koliko običnih žena podržava ovaj trend, možda ne toliko u Hrvatskoj, koliko u inozemstvu. Ispod fotografija trudnih zvijezda u visokim louboutinkama, nalaze se ogorčeni komentari, ali i oni koji kažu kako je žena vlasnica svoga tijela koja može nositi ono što hoće, kada hoće, a vrhunac ove ludosti dogodio se kada je Natalie Portman , koja je u visokom stupnju trudnoće lobirala za Oscara u Black Swanu. Dio promotivnih aktivnosti odradila u balerinkama i time izazvala zgražanje modne i šire javnosti koja je tvrdila kako balerinkama nije mjesto na crvenom tepihu te kako se dotična glumica zapustila.

Natalie Portman na zabavi povodom dodjele Zlatnog Globusa

Bez mnogo razmišljanja možemo reći kako su danas modne slobode veće no ikad. Naše mame su se sedamdesetih i osamdesetih ponosno fotografirale s trudničkim trbusima odjevene u nešto što više nalikuje na navlaku za poplun, nego na haljinu. Danas su trendovi dostupni i trudnicama, a nas je zanimalo kakve posljedice može imati nošenje visokih potpetica u trudnoći, čak i ako je ono na kratke staze. Odgovor nam je dao prof. dr. sc. Goran Grubišić, specijalist ginekologije i porodništva te jedan od liječnika u Poliklinici Eljuga:

Izvan trudnoće u normalnim cipelama težište tijela je normalno i prirodno, a tijelo normalnim tonusom držanja i hoda drži sve u ravnoteži. U trudnoći, kako ista napreduje, gravidni uterus je skupa s plodom, posteljicom i plodovom vodom sve teži. Istovremeno se u trudnoći fiziološki nakuplja tekućina u hrskavičnom dijelu zgloba, posebno sakroilijakalnih(zglobovi koji spajaju kralježnicu za zdjeličnim prstenom i prenose težinu na bokove, op.a), što sve doprinosi nestabilnosti tijela.

Heidi Klum

Uz to ako trudnica hoda u cipelama visokih potpetica, težište nije prirodno, opterećenja na sakroilijakalni zglob, kukove, koljena i skočne zglobove su sve veća, i često dolazi do poremećaja ravnoteže zbog poremećaja fizičkih odnosa u ključnim zglobovima tako da postoji opasnost od uganuća skočnog zgloba, kontuzija koljena, lakta, ramena, istegnuća kukova i sakroilijakalnog zgloba.

Stoga hodanje u visokim potpeticama osobno ne preporučujem, moramo imati na umu da u slučaju „škljocanja" zgloba može doći do nezgodnih padova, nagnječenja trbuha i u njemu raskošno razvijene gravidne maternice s mogućim posljedicama  (ozljeda i hematom trbušne stijenke, mogućnost prijevremenog ljuštenja normalno usađene posteljice s posljedičnim krvarenjem opasnim po život i trudnice i nerođenog ploda),  iščašenja skočnog zgloba, nagnječenje bilo koljena, bilo lakta i ramena te nagnječenje kuka."

Jessica Alba

Vidjeti ovako opisane posljedice i vizualizacija istih definitivno ne motivira na nošenje visokih potpetica niti izvan trudnoće. Poznate ličnosti i dalje ne odustaju od njih. Doduše, svima je jasno kako one zapravo u tim cipelama naprave nekoliko koraka, obično od limuzine do studija i natrag, ali to svejedno ne znači da ne postoji mogućnost pada ili ozljede, kao ni to da nisu primjer drugim ženama.

Na internetu veoma lako možete pronaći savjete kako preživjeti trudnoću u visokim petama i koje modele odabrati kako vas ne bi boljele noge i kako bi što manje oticale. Pošto je nošenje visokih potpetica napor i za ženu koja nije trudna, moramo se zapitati kada je sve toliko otišlo k vragu da je fizički izgled postao važniji od života vlastitog djeteta, pa na kraju krajeva i vlastitog života i zdravlja.

Jennifer Lopez

U svim kulturama, na svim kontinentima, trudnice imaju poseban tretman. Bez obzira radi li se o strogom mirovanju, pošteđivanju od fizičkog posla ili posebnoj ishrani- mnogo je privilegija koje trudnice imaju čak i u najprimitivnijim društvima, ali isto tako, gotovo sve trudnice svijeta imaju isti „problem": naglašavanje majčinske uloge u njihovom životu, uvelike smanjuje njihov seksepil. S time se slaže i psihologinja  Ivana Begić koja kaže kako je sasvim normalno da čovjek kao socijalno biće želi biti prihvaćen, a nerijetko se potreba za prihvaćenosti pretvara u pretjeranu brigu oko izgleda zbog manjka samopouzdanja:

„Štikle su za žene oduvijek bili simboli privlačnosti, seksepila, dominacije i „visokog statusa". Razlozi zašto neke žene i dalje inzistiraju na nošenju štikli u trudnoći mogu se skrivati u želji za održavanjem seksepila za kojeg se smatra da gubimo u trudnoći. U prošlosti se trudnoća smatrala otežavajućom okolnosti, žene su bile diskriminirane u tom periodu, a i tipičan stereotip koji je proizašao je da žena za vrijeme trudnoće više nije tako privlačna i sposobna. U redu je i dalje inzistirati na očuvanju slike snažne i dominantne žene, no ne pod cijenu zdravlja. Ipak treba imati na umu činjenicu da više ne donosimo odluke koje se tiču samo nas."

Victoria Beckham

Begić ističe i negativan utjecaj koji takve zvijezde imaju, bez obzira na godine. Kaže kako su nam zvijezde uzor, kako je to normalno i kako se ne bi trebali zabrinjavati oko „inspiriranja" poznatima dok god zadržavamo jednu dozu kritičnosti. „Problem nastaje kada je u pitanju «slijepo slijeđenje» drugih ne uzimajući u obzir naše vlastite karakteristike, okvire života, te mogućnosti i potrebe. Rekla bih da uzori nemaju utjecaj na naša ponašanja sve dok to ne dopustimo, tj. sami trebamo odvagnuti koliko i kako ćemo biti pod utjecajem." kaže psihologinja.

Rachel Zoe

Zato prije nego u sedmom, osom ili devetom mjesecu trudnoće uskočite u cipele s potpeticom, sjetite se upozorenja dr. Grubišića i psihologinje Ivane Begić. Zadržati dozu zdravog razuma u graničnim slučajevima poput ovog je nužno, jer rijetko koja žena u hrvatskoj se nalazi u okolini koja će joj zamjeriti nošenje udobnih tenisica u visokom stupnju trudnoće, ima posao koji ne tolerira niske pete u slučaju da je žena trudna ili vozača koji će je u bilo koje doba dana voziti na hitnu pomoć ukoliko se ozlijedi pri padu. Jednako kako se treba prilagoditi novom godišnjem dobu, treba se prilagoditi i stanju u kojem je naše tijelo, a celebsice pustiti da rade ono u čemu su najbolje- raspiruju maštu i budu trendovski dotjerane 24 sata na dan.

Borina Kopčić

foto: Zimbio

 

Objavljeno: 10.06.2011. u 10:28
Tagovi: zdravlje, trudnice

VIDEO

vrh stranice
p p