Zakon protiv angažiranja premršavih modela?!

Izrael u borbi protiv anoreksije i bulimije

Izrael je odlučio stati na kraj premršavim modelima koji se smiješe sa jumbo plakata, kao i kompjuterskom obrađivanju fotografija kako bi se djevojke činile mršavijima.

Zakon je predložen kao sredstvo borbe protiv anoreksije i bulimije od kojih boluje velik broj mladih djevojaka i žena. U Izraelu, 2% djevojčica u dobi od 14-18 godina boluje od poremećaja u prehrani, što je statistika koja prati i ostale razvijene zemlje u svijetu.

Novi zakon od modela zahtijeva, da na snimanju pokažu medicinski karton ne stariji od tri mjeseca koji služi kao dokaz da nisu pothranjene, točnije indeks tjelesne mase im ne smije biti manji od 18.5. Svaka kampanja producirana za izralesko tržište treba sadržavati vidljivo pisanu napomenu ukoliko je model dorađen da izgleda mršavije.

Zakon podržava i jedan od najutjecajnijih izraelskih modnih agenata Adi Barkan, koji je izjavio kako je u 30 godina rada, vidio i previše djevojaka koje su se izgladnjivale kako bi se uklopile u surove kanone ljepote koje nameće modna industrija: „Izgledale su poput mrtvaca" - izjavio je.

                 

Izraleski top model Adi Neumann pak nije najsretnija radi ovog zakona te tvrdi kako bi se zakon trebao pozabaviti zdravljem modela, a ne težinom: „Moj indeks tjelesne mase je 18.3 što je po standardima pothranjeno ali ja vježbam i jedem zdravo. Nisam pothranjena. Potrebno je inzistirati da djevojke odlaze na preglede. Pratiti da li povraćaju nakon obroka. Možda ćemo na taj način povrijediti neke manekenke, ali ćemo spasiti velik broj djece".

U Izraelu se nadaju kako će ovaj zakon potaknuti i druge razvijene zemlje da ozbiljno razmisle o iskrivljenoj slici ženskog tijela koja se svakodnevno plasira u medijima. 

Objavljeno: 20.03.2012. u 20:20
-1. Ne postoji Linker skripta za ovu stranicu
vrh stranice
p p