MARTINA MARTINOVIĆ

Uspješna, perspektivna mlada dizajnerica od koje svi očekujemo mnogo.

Martina Martinović rođena je 24.3.1983. godine u pitoresknom gradiću Varešu u Bosni i Hercegovini. Prve razrede osnovne škole pohađala je u Šibeniku, zatim u Puli gdje je završila i srednju školu, točnije Opću gimnaziju. Danas je apsolventica na Tekstilno Tehnološkom Fakultetu u Zagrebu, dodiplomskog sveučilišnog studija smjera projektiranje i dizajn tekstila i odjeće. Njezina velika ljubav prema kreiranju i izradi odjeće se rodila dok je još bila mala curica. Obožavala je promatrati mamu kako šije i bezbroj puta joj je znala dosađivati raznoraznim pitanjima vezanim uz materijale i krojeve. S pet godina mama ju je naučila plesti i kačkati, uživala je u izrađivanju torbica za sebe i svoje prijateljice. Kroz osnovnu školu šivala je odjeću za nastupe za svoju plesnu grupu. Nakon osmog razreda željela je upisati srednju Umjetničku školu u Puli, no roditelji su se protivili tome, pa su ju upisali Opću gimnaziju. Ipak njezina volja je bila prevelika i prejaka. Bila je odlučna, usavršila je šivanje. Želja joj je bila izrađivati unikatne i prepoznatljive odjevne komade. Nikada ne koristi skice, kaže da su škare njena olovka, a tkanina papir.

S nepunih 18 godina, točnije 2000. godine, uspjela je organizirati svoju prvu samostalnu modnu reviju u disco clubu Piramida u Puli pod nazivom „Flame of passion". Kolekcija se sastojala od muških košulja i hlaća koje su bile izvedene od crnog pamuka i srebrnog kepera, kao i kožnih ženskih haljina u gotičkom stilu čija je konstrukcija bila učvršćena žicom . U svibnju 2001. godine u suradnji s još dvije dizajnerice iz Pule izlagala je na modnom događanju „Fashion turbulence" koji se odvijao u Multimedijalnom centru „Luka" u Puli. Kolekcija je bila inspirirana vodom i sastojala se od deset haljina izrađenih od svile , satena i microfibre koje su svojim naborima i volanima asocirale na slapove i kapljice vode. Krajem 2001.godine sudjeluje na drugom izdanju „Fashion turbulence" kolekcijom u kojoj je prevladavala zelena boja, kolekcija je bila inspirirana džunglom. Izrađena od mrežastih tkanina u nijansama zelene boje, s primjesama žute i ljubičaste. Kaže da se tek tada počeo naslućivati njen modni izričaj.

Nakon upisa na fakultet sudjelovala je dvije godine za redom, od 2004. godine na „Portarata friends fashion night", modnom događanju koje se već desetu godinu za redom odvija na trgu Portarata, ispod slavoluka Sergijevaca (Zlatna vrata) u Puli. Godine 2004. kolekcijom „Coctail haljinica", a 2005. kolekcijom kupaćih kostima inspiriranih Bondovim djevojkama. Godiniu dana kasnije prijavljuje se na 7.Wella Fasshion Week Zagreb. Bio je to za nju veliki korak. Prvi put je sudjelovala na tako velikom modnom događaju . Izlagala je mini kolekciju za sezonu proljeće-ljeto 2007. Nije ni slutila da će dobiti nagradu „Mandica" za najboljeg mladog hrvatskog dizajnera i to u konkurenciji Pret-a-Porter s još 22 mlada neafirmirana kreatora. Bio je to veliki uspjeh za nju. Kolekcija je bila inspirirana morem i brodovima. Cijela kolekcija bila je izrađena od pamučnog konca u bijeloj, plavoj i crvenoj boji u kombinaciji s pamučnim traperom i keperom. Nakon osvojene „Mandice" dobila je priliku održati samostalnu reviju na 8. Wella Fasshion Week Zagreb koji održavao početkom svibnja 2007.godine u balonu Boćarskog doma. Bila je to zimska kolekcija koja se sastojala od nekoliko kaputića kariranog i pepito uzorka, sakoića, jeans hlača i haljina, a vodeći motiv cijele kolekcije bile su satenske vrpce zavezane u obliku mašne.

Te iste godine u studenom predstavlja se na 9.WFWZ u suradnji s kolegicom s fakulteta. Bile su inspirirane vrućim ljetnim noćima, ritmovima salse i bojama tropskog podmorja. Sastojala se od 16 kupaćih kostima koji su bili izrađeni od ružičaste, zelene, tirkizno plave, narančaste i ljubičaste lycre, te su na sebi su imali izvezene aplikacije mangi. Kritike su bile odlične. Trenutno sprema mini kolekciju za deseti jubilarni „Portarata Friends Fashion night" u Puli. Takađer dovodi kraju studij na TTF-u a to je ujedno i razlog što nisam izlagala na desetom WFWZ . Kaže da bi to bila nemoguća misija s obzirom da sama kroji i šije. Svoj stil opisuje kao chick zbog zanimljivih, ali opet ne toliko konstrukcijski zahtjevnih krojeva. Koristi cijeli spektr boja, njena odjeća je namijenjena mladoj, ambicioznoj i koketnoj ženi koja ne robuje predrasudama i klišejima, već zna što želi, svjesna je svog seksipila i to ponosno pokazuje bez ikakvog traga vulgarnosti u svojoj pojavi i nastupu. Nema modnog uzora, iako misli da bi bilo nepošteno da ne spomene baku punk-a Wivienne Westwood koja ju je nebrojeno puta inspirirala.

Objavljeno: 13.05.2008. u 14:30
vrh stranice
p p