SELF

5 fraza koje koriste pasivno-agresivni ljudi: Čujete li ovo kod kuće ili na poslu?

Pasivno-agresivna osoba izbjegava izravnu konfrontaciju

Sigurno vam se barem jednom dogodilo da ste se nakon nekog razgovora osjećali jadno i malo, ali vas nitko riječima ili rečenicama nije direktno povrijedio. Vrlo vjerojatno je to zato što se netko s vama razgovarao na pasivno-agresivan način, a da toga niste bili ni svjesni.

Pasivno-agresivna osoba izbjegava izravnu konfrontaciju, obično prikrivajući svoje prave osjećaje ili nezadovoljstvo. Postoji i asertivna komunikacija u kojoj vam osoba jasno izražava svoj stav, ali istovremeno se osjeća poštovanje. Pasivno-agresivna komunikacija veliki je problem u poslovnom svijetu, ali čest je slučaj i u vezama i različitim vrstama odnosima.

Ovo je najčešćih 5 fraza koje koriste pasivno-agresivni ljudi koriste kako bi izbjegli izravni sukob:

„Dobro“

Naizgled bezazlen „dobro“ može biti upotrebljen na način koji nije baš dobar. Kratak odgovor iza sebe krije puno toga neizgovorenog, a najčešće ju koristi osoba koja je nezadovoljna rezultatom ali ne želi raspravljati o tome ili izraziti svoje stvarne misli ili osjećaje. Odgovor „dobro“ spada u klasični pasivno-agresivni odgovor – način da se izrazi nezadovoljstvo, a da se ne mora izravno reći što se osjeća.

„Što god ti misliš da je najbolje.”

Ovu rečenicu najčešće izgovara osoba koja ima različito mišljenje od vas i iako se čini da vama daje do znanja da imate moć odlučivanja, jasno se osjeti neslaganje ili nezadovoljstvo. To je način neizravnog izražavanja vlastitog mišljenja bez otvorenog osporavanja gledišta druge osobe.

„Mislio sam da znaš.“

Ovo klasično prebacivanje krivnje može se koristiti kad netko ne želi preuzeti odgovornost, kad je netko ljut ili razočaran. Osoba kojoj se uputi ova rečenica stavlja se u neugodnu poziciju, a najčešće to bude bez prilike za obrazloženjem.

„Izgleda da sam valjda ja kriv.“

To je način izražavanja razočaranja ili povrijeđenosti bez izravnog okrivljavanja druge osobe. „Izgleda da sam valjda ja kriv.“, često se koristi kada se osoba osjeća neshvaćeno ili nepravedno okrivljeno. To je pasivno-agresivan način da netko kaže „Ne mislim da je to moja krivnja, ali vidim da nisi voljan preuzeti odgovornost.“.

„Samo kažem kako je“

Rečenica koja se često govori na kraju poslovnih ili privatnih svađa, a kojoj je najčešće cilj ublažiti grubost prethodno rečenog. Osoba koja izgovara ovakve rečenice ne želi preuzeti odgovornost, ali je vrlo vjerojatno prije te rečenice izrekla puno toga za što bi bilo dobro preuzeti odgovornost.

Kako se nositi s činjenicom da netko s vama razgovara na ovakav način?

Ako imate posla s osobom koja se razgovara na pasivno-agresivan način pomoći će vam da se odmaknete od njih ili postavite svoje granice. Možete pokušati održavati iskren i otvoren razgovor, ali i postaviti pravila ponašanja koja i vama odgovaraju. Možete na ovakve situacije i razgovore gledati kao na vježbu da kažete što mislite i izborite se za sebe.


Foto: Pexels
Objavljeno: 03.12.2023. u 10:06

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p