SELF

Doule: Tko su žene koje pružaju podršku za vrijeme trudnoće i poslije poroda?

Najpoznatija hrvatska doula o važnoj ulozi doule u trudnoći svake žene!
Ako ste jedni od onih sretnika koji ove godine planiraju dolazak svoje bebe, zasigurno ste već toliko puta u glavi razrađivali plan trudnoće i rođenja - do najsitnijih detalja. Od kreiranja popisa za odlazak u rodilište, pa sve do smišljanja načina na koji ćete se nositi sa samim porođajem; Ako ste se pronašli u svemu napisanom, predlažemo da razmislite o još jednoj važnoj stavci koja bi vam uvelike mogla olakšati, ali i uljepšati cijelo iskustvo - najam doule!

Što je to uopće doula? Doula je obučeni suradnik pri porođaju kojeg svake godine u trudnoći bira angažirati sve veći broj roditelja, kako u svijetu tako i u Hrvatskoj. Buduće mame traže pomoć doule iz bezbroj razloga, a jedan od njih je svakako i smanjena medicinska intervencija tijekom poroda koja budućim mamama pruža dodatno osiguranje da dobiju iskustvo poroda kakvo žele. No, duole nisu ovdje samo za mame, već će pružiti prijeko potrebno pomoć pri porodu svakome tko to želi, a kako bismo saznali sve o ovom još uvijek prilično novom zanimanju, porazgovarali smo s jednom od najpoznatijih hrvatskih doula - simpatičnom 26-godišnjom Unom Pašić Gregorević koja nam je u kratkom razgovoru otkrila detalje o svom iskustvu u svijetu duole, počecima karijere, izazovima s kojima se susreće i na koncu, o ljepotama koje ovaj posao sa sobom nosi. Intervju pronađite u nastavku članka! 
 
Imati doulu tijekom, ali i nakon trudnoće sve je uobičajenija praksa u svijetu. Smatraš li da se situacija po tom pitanju mijenja i u našoj zemlji?

Apsolutno se mijenja! Svijest se definitivno podigla, pogotovo zadnjih par godina, i to ne samo o doulama, već o edukaciji o trudnoći, porodu, postpartumu, dojenju. Žene sve više imaju želju i potrebu kvalitetno se pripremiti i uzeti stvari u svoje ruke, sve su svjesnije važnosti ne samo pripreme, već i posvećene i osnažujuće podrške.
 
Što je utjecalo na tvoju odluku da postaneš jedna od, možemo slobodno reći, prvih doula u Hrvatskoj?

Pa iako sam počašćena ovim komentarom, definitivno nisam prva doula, niti čak među prvima. Skoro desetljeće prije nego sam ja krenula u ove vode, na našim prostorima postojale su (i postoje) certificirane i educirane doule, među kojima su i neke moje divne mentorice. Mislim da ono u čemu sam ja doprinijela je zapravo približavanje našeg rada i poziva široj masi, pogotovo preko mog rada na društvenim mrežama koji je poprilično buknuo zadnjih par godina.

 Mene je u ovaj poziv zapravo dovelo moje osobno iskustvo trudnoće, u kojoj sam se osjećala kompletno izgubljeno i u strahu. Kao pravi akademik (odnosno ljepša riječ za štreber, rekao bi moj suprug), gutala sam knjige, online tečaje i radionice u živo, u nadi da ću umiriti svoje strahove i sumnje. Iako mi je to znanje puno značilo i služilo, mir sam osjetila tek nakon što sam izašla iz radionice koje su držale doule. Nakon toga odmah sam odlučila i da ja želim takvu osobnu podršku kroz ostatak trudnoće, porod i postpartum i uzela sam doulu. Način na koji se sve odvilo nakon je bilo toliko pozitivno i osnažujuće da sam još u trudnoći znala da ja to isto želim pružiti drugim ženama, upisala sam svoju prvu obuku, promijenila struku i to je bilo to. 
 
Možeš li nam približiti cjelokupno iskustvo trudnoće s doulom na raspolaganju? Koja je tvoja glavna uloga i što najčešće trudnice očekuju?

Jedna od najdivnijih stvari u radu kao doula je baš to što imamo individualan pristup i ne postoji one size fits all šablona. Ponekada prolazimo samo edukaciju i pripremu za porod, ponekada za postpartum i dojenje, a ponekada sve od navedenog. S nekim ženama radim na strahovima, bilo od poroda ili vezano uz brigu o bebi. Često žena samo treba nekoga za razgovor i pratnju na porodu, da se osjeća podržano. Postoji i situacija gdje me žene uzmu samo za period babinja, tako da zaista moj način rada ovisi o potrebama trudnice/rodilje/majke. 
 
Neki opis cjelokupnog paketa bio bi tri susreta u trudnoći (bez prvog u kojem se upoznajemo). U ta tri susreta prolazimo edukacije pripremu za porod, pripreme za postpartum, pripremu za dojenje  (ako žena planira dojiti), pišemo plan poroda te po potrebi i konzultacije o prehrani kroz te periode (jer sam i certificirana nutricionistička i laktacijska savjetnica ), kao i spinning babies tehnike za stvaranje prostora bebici u zdjelici, što olakšava i nošenje trudnoće, kao i sam porod. Uz to prilagođavamo ako je nešto potrebno individualnim potrebama (recimo rad na strahovima). Nakon toga, tu je i sama pratnja na porodu (u koju ulazi i čuvanje datuma jer žena može u porod krenuti i prije i poslije zadanog termina, jer se sve od 37-42 tjedna smatra urednim terminom) te zatim po dogovoru 2 do 3 dolaska u babinje kad donosim topli obrok, mami pružam podršku kroz razgovor, masažu i pomoć oko dojenja. Pomognem oko bebice,pokažem osnove baby handlinga, savjete za njegu, pričuvam bebicu da se mama odmori. No naravno, i to sve prilagođavam, ovisno što je mami potrebno.
 
Doula pomaže trudnicama tijekom, ali i nakon trudnoće, odnosno u postpartumu. Koja je najvažnija uloga doule u razdoblju nakon trudnoće?

Iskreno mislim da je postpartum najvažniji aspekt našeg posla. Ali bitno je naglasiti da je priprema u trudnoći pola posla, i da velik dio kvalitetnog rada postpartum doule dolazi u pripremi trudnice na postpartum! Zatim u samom postpartumu doula može biti rame za plakanje i društvo za smijeh. Može biti blaženo stanje kada je netko od povjerenja doma da pričuva bebu dok mama odmori, uživa pod dugim tušem i pojede hranjivi obrok u miru. Doula može mami izmasirati bolna ramena i mišiće a može biti i džoker zovi za puno situacija koje mami stvaraju stres. Također postpartum doula može biti odličan izvor ne samo informacija, već i stručnjaka za specifične probleme ili potrebe (kao što su recimo fizioterapeut specijaliziran za zdjelično dno, savjetnica za dojenje…)
 
Kakva su tvoja iskustva s hrvatskim liječnicama i liječnicima u bolnicama na porođaju? Jesu li iznenađeni kada na porodu ugledaju i doulu? 
 
Kako kada. Imam nekih predivnih iskustava, nekih manje lijepih, ali u globalu neutralno. Ponekada se dogodi da nisu svjesni da se radi o douli nego pretpostavljaju da se radi o prijateljici, a ponekada nas skuže odmah s vrata, pogotovo ako smo u tom rodilištu bili više puta, što je velika šansa. Moja nada i želja je da odnos doula, primalja i liječnika ide ka boljem, jer nam je svima u interesu maksimalna dobrobit mame i bebe, a zajedno kao tim možemo ostvariti upravo to!
 
Koliko se razlikuje pristup od doule do doule? Kako bi opisala svoj “stil”?

Doula ima onoliko koliko ima žena. Ali stvarno. Ovaj posao je poziv i u njega je utkano puno više od samog znanja. Tu je i iskustvo kao i jednostavno senzibilitet i karakter svake zasebne individue. Svaka od nas ima svoj specifičan skill set, svoju pozadinu, i svoj pristup. Osim što i na papiru postoje različite doule, porođajna, postpartum, bereavement (doule koje se bave gubitkom)... postoje i unutar toga različita usmjerenja i znanja. Ja osobno radim kao doula punog spektra, odnosno bavim se periodom trudnoće, porodom i postpartumom, ali sam se i dodatno educirala za savjetnicu za dojenje i nutricionističku savjetnicu. Kako sam i porođajna edukatorica, shvatila sam da moja najveća ljubav leži upravo u educiranju pa za sebe često kažem da sam edudoula. Jako volim učiti i pobornica sam znanja temeljenom na znanstvenim činjenicama, ali i jako volim i cijenim drevne mudrosti i znanja koje su naše bake prenosile s koljena na koljeno, pa sam se educirala (i educiram) u raznim komplementarnim područjima kao što su masaža, aromaterapija i fitoterapija. 
 
I za kraj, što bi poručila djevojkama koje svoju karijeru vide upravo u zanimanju doule? Postoji li nešto što bi voljela da si znala mnogo ranije?

Ako te to privlači, privlači te s razlogom. Taj poziv je snažan i nećeš požaliti ako odeš za njim, samo pripazi na sebe. Ovo je posao u kojem se daješ iz srži i zato je bitno da naučiš kako napuniti svoju čašu prije nego puniš tuđu. Upoznaj sebe, svoje granice i nemoj misliti da moraš slijediti put drugih doula, već stvori i iskroji svoj koji ima najboljeg smisla za tebe. Educiraj se i imaj na umu da je to posao u kojem uvijek moraš učiti. Radi na sebi jer tako možeš najbolje pružiti ženama s kojima radiš i okruži se kolegicama koje te podržavaju kao i stručnjacima koji nadopunjavaju tvoj rad jer ne možeš biti sve. Sretno i hrabro,  
Foto: Instagram
Objavljeno: 05.12.2022. u 12:02

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p