SELF

Dr. Mijatović o novoj kirurškoj metodi liječenja raka dojke: “Postižemo uvjerljivo najbolje estetske rezultate!”

Veliki napredak u liječenju ove zloćudne bolesti
Listopad je mjesec borbe protiv raka dojke, a KBC Zagreb odlučio je u postoperativni tretman nakon operacije i uspješnog izlječenja karcinoma dojke uvesti novu Lipocube metodu koja predstavlja veliki napredak u liječenju ove zloćudne bolesti.
 
Tim je povodom za sve zainteresirane estetske kirurge 22. listopada održana edukacija “Lipotransfer u rekonstruktivnoj i estetskoj  kirurgiji”  u organizaciji Lipocube i Humed pharme d.o.o. pod pokroviteljstvom Hrvatskog društva za estetsku kirurgiju i kozmetsku dermatologiju. Tim smo povodom razgovarali s prof. dr. sc. Davor Mijatović, dr. med., specijalist opće kirurgije, subspecijalist plastično rekonstruktivne kirurgije KBC Zagreb.

Koliko je oboljelih žena od karcinoma dojke svake godine u Hrvatskoj te u kojoj životnoj dobi se najčešće može pojaviti ova bolest?

Godišnje oboli oko 2800 žena, od toga ih godišnje umre oko 800, znači četvrtina. Iako je ovo veliki postotak prije 10-15 godina umiralo ih je oko trećine tako da postoji pomak u prevenciji, ranom otkrivanju i novim lijekovima. Statistički najčešće oboljevaju žene sa oko 31 godinom, ali nažalost mi ih imamo i u ranim dvadesetima katkada..... prije 30 godina to je bila bolest koja je najčešće napadala stariju populaciju iznad 60 godina života.

Puno se govori o prevenciji. Što ona sve uključuje?

Rad prevencije se vidi prema broju ranootkrivenih karcinoma dojke, ali i smanjenju smrtnosti. Prevencija uključuje rad brojnih ženskih udruga, javnozdravstvene akcije, skrining dijagnostika i edukacija žena za samopregled.

Kolika je odgovornost na svakome od nas? Koliko zaista možemo utjecati nekim vlastitim izborima po pitanju prehrane, fizičke aktivnosti i slično?

Odgovornost na svakome je ogromna. Ili ćete nešto poduzeti u vezi sebe oko zdravijeg života, prehrane i aktivnosti ili ste odustali-(kako ja to volim reći) i onda se čuditi – joooj, pa kako sam obolio. Hrvatska nije na dobrom putu, sve je više pretilih, konzumacija alkohola je na visokom mjestu u EU, a o pušenju da ne govorimo. Manje od 15% populacije se bavi nekim sportom. I onda se čude kad obole.....i onda sve to puno više košta..i onda zdravstvo ne valja...Mi smo odgovorni i trebamo činiti sve što možemo da preveniramo.

22. listopada pripremate novu edukacijsku radionicu na kojoj ćete zainteresirane kolege upoznati s novom metodom rekonstrukcije dojke. O čemu je riječ?

Radi se o operacijskom tečaju rekonstrukcije dojki ili defekta nakon rekonstrukcije dojki upotrebom filtrirane čiste masti. To je manje invazivna metoda koja se radi u lokalnoj anesteziji, etablirana je u Hrvatskoj već duže vrijeme. Cilj tehnologije koja se stalno razvija da nam isporuči puno kvalitetnih masnih stanica nakon filtracije koje će se sigurno "primiti" na novom mjestu tj. u dojkama i postići odličan estetski rezultat. Svojom kvalitetom i tehničkom usavršenosti Liopcube će osigurati taj rezultat. Primjena masnog tkiva u rekonstruktivnoj kirurgiji dojke nakon odstranjenja dojki zbog karcinoma dojke je od velike važnosti, jer osim nadoknade volumena dojke u rekonstruktivnom zahvatu, a najčešće silikonskim implantatom, filtrirano masno tkivo pomaže u postizanju punog estetskog efekta- korekcije deklotea i sl. Danas u rekonstruktivnoj kirurgiji volumen više nije presudan. Upotrebom masnog tkiva postižemo puni estetski rezulata koji naše pacijentice s punim pravom zaslužuju-kako bi bile ženstvene, lijepe i sigurne u sebe nakon tako teških kirurških zahvata u onkološkoj kirurgiji dojke.

Uz sve svoje titule odnedavno ste i član predsjedništva europskog udruženja plastično-rekonstrukcije i estetske kirurgije. Kakvi su trendovi u zapadnoj Europi i gdje biste na toj karti smjestili Hrvatsku – po pitanju svijesti, ranog otkrivanja, uspješnog liječenja, rekonstrukcija, ali i samih godišnjih brojki oboljelih?

Hrvatska je na dobrom putu. Smanjuje se broj smrti nakon karcinoma dojke, a i poboljšava se rano otkrivanje. Što se tiče kirurgije dojke i rekosntruktivne kirurgije dojke, Hrvatska je u samom vrhu EU, poglavito prema postotku tzv. primarnih rekonstrukcija dojki, zahvata u kojem se istovremeno radi odstranjenje tumora i rekonstrukcija dojki. Uz to, neobično je važno da je Hrvatska jedna od rijetkih zemalja u kojoj osiguranje u cijelosti pokriva troškove rekonstrukcije dojke za razliku od mnogih bogatijih zemalja...toliko o tome koliko je zdravstvo loše kod nas.

Kao liječnik nikada niste prestali educirati ni sebe, ali ni kolege s kojima radite. Koliko nove tehnologije i znanstvena otkrića mogu pomoći očuvati čovjekovo zdravlje ili ga povratiti te koliko je nekad zahtjevno pratiti sve što se događa?

Mi stalno pratimo razvoj struke i barem što se tiče kirurgije u Klinici za kirurgiju Medicinskog fakulteta u Zagrebz, KBC Zagreb nove metode uvodimo najviše par mjeseci nakon njihovih predstavljanja zahvaljujući trajnoj edukaciji i prisustvu na svim važnim kongresima i skupovima u zemlji i svijetu. Česta su i gostovanja stranih stručnjaka u našim salama tako da iz prve ruke možete naučiti sve što nas zanima o novim metodama u kirurgiji.

Ovom edukacijom još ste jednom pokazali da KBC Zagreb može i je prvi u ovom dijelu Europe po izvrsnosti i razvoju. Kada možemo očekivati stvarnu primjenu ove metode za sve zainteresirane pacijentice?

KBC Zagreb je krovna zdravstvena ustanova u Hrvatskoj, a Klinika za kirurgiju je najbolja i najveća kirurška Klinika, a s obzirom da smo i glavna nastavna baza Medicinskog fakulteta u Zagrebu naša je obaveza da budemo predvodnici u edukaciji i novim metodama. Kada se može očekivati primjena ove nove metode? - ODMAH...mi imamo iskustvo u radu sa masnim tkivom preko 20 godina, a tehnologija nam samo omogućava bolje i ljepše rezultate.
Foto: PR, Unsplash
Objavljeno: 24.10.2022. u 11:09

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p