SELF

Ela Genc: “Industrija kovanog novca u svijetu pretežno je muška, ali ne i u Hrvatskoj!”

Intervju s brend menadžericom Hrvatske kovnice novca - Elom Genc
Hrvatska je jedna od atraktivnijih turističkih destinacija koja se prije svega može pohvaliti nevjerojatno bogatim prirodnim ljepotama flore i faune koje su s vremenom postali dio identiteta “Lijepe Naše”. Baš kao i kuna - naša novčana jedinica od koje se uskoro opraštamo, a čije će mjesto zauzeti euro, koji će kroz prepoznatljive motive nastaviti snažno simbolizirati hrvatski nacionalni identitet. No, jeste li ikada uopće razmišljati o tome gdje zapravo nastaje hrvatski novac, a posebice naše prepoznatljive - kovanice?

Kovani novac u Hrvatskoj proizvodi Hrvatska kovnica novca - državna kovnica koja radi 24 sata dnevno, a posebice sada kada se, s obzirom na već spomenutu novu valutu koja stupa na snagu od 1. siječnja, kuju kovanice za opskrbu čitave države! Posao u kovnici zaista je jedinstven i potpuno se razlikuje od bio kojeg drugog posla za koji ste ikada čuli, a prvenstveno podrazumijeva rad s elementima kao što su željezo, nikal, bakar, aluminij, magnezij i cink. A kako bi javnost bila što više upoznata s radom i funkcijom naše kovnice, koja u očima javnosti djeluje kao jedno prilično misteriozno mjesto, zadužena je Ela Genc - brend menadžerica Hrvatske kovnice novca koju smo znatiželjno priupitali nekoliko pitanja o samoj kovnici, te porazgovarali o najvećim izazovima koje ovakva uloga nosi!
 
Možete li nam za početak opisati kako izgleda jedan tipičan radni dan brend menadžerice Hrvatske kovnice novca? 

Ujutro dolazim direktno u ured ili odlazim na sastanke, ovisno o dnevnom rasporedu. Posao je izrazito dinamičan, puno je kontakata s raznim profilima suradnika, od dizajnera, dobavljača, kupaca, raznih institucija…Kad sam u uredu, obavezno ručam s kolegama, podružimo se i malo se nasmijemo.

Jeste li oduvijek željeli raditi u Hrvatskoj kovnici novca i kako je izgledao vaš poslovni put? 

Kao i većina javnosti, ni sama nisam bila upoznata s time da se u Hrvatskoj kuje novac. Najveći dio mog posla je upravo je mijenjanje te činjenice; radim na povećanju vidljivosti kovnice te ju želim približiti javnosti. Kovnica je jedinstvena institucija u državi i uistinu je teško usporediti ovaj posao s nekim drugim.
 
Je li vaša okolina često iznenađena vašim zanimanjem i koliko je zapravo neobično da se upravo žena pronađe na ovakvoj poziciji? 

Dio poslovanja kojim se najviše bavim prvenstveno je vezan uz zlatnike i srebrnjake, što ujedno daje odgovor na najčešće pitanje koje dobivam: “Zar kovnica prodaje novac?” Industrija kovanog novca u svijetu je pretežno “muška” industrija, no to definitivno nije slučaj naše kovnice.
 
Koji je najveći izazov koji ovakav tip posla predstavlja? 

Posao je izrazito dinamičan, tvrtka se vodi kao privatna te su svaki dan novi izazovi na stolu. Uskladiti neke naše regulative i okvire s tržištem koje je izrazito dinamično i ima svoje zakonitosti smatram najizazovnijim dijelom posla.
 
S obzirom na to da se trenutno nalazimo u razdoblju prelaska na novu valutu, koliko je to utjecalo i na dinamiku vašeg posla? 
 
Prioritet naše kovnice je iskovati potrebnu količinu euro kovanica te su svi resursi usmjereni u to. Paralelno planiramo nova izdanja zlatnika i srebrnjaka u narednim godinama, na kojima, naravno, više neće stajati naziv i obilježja kune već eura.

Koji su Vaši budući ciljevi kada je karijera u pitanju? 

Planiram se nastaviti educirati u području marketinga te u području e-trgovine. E-trgovina je izrazito široko i zanimljivo područje u kojem je potrebno konstantno učiti nove stvari a kovnica ima vlastitu web trgovinu koja zahtijeva konstantan rad. Zanimljivo je koliko se mnogo kupaca odlučuje za kupovinu zlatnika i srebrnjaka preko interneta.
 
I za kraj, što biste poručili mladim djevojkama koje svoj poziv vide upravo u vašem zanimanju?
 
 Rekla bih da su spremnost na učenje, fleksibilnost i upornost (uz multi-tasking 😊, što je ženama svojstveno), glavne odlike koje su potrebne za ovakvu vrstu posla, tako da, samo naprijed!
Foto: Ela Genc, Instagram
Objavljeno: 16.11.2022. u 13:32

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p