SELF

Fenomen nestajanja gumica za kosu: Zašto ih gubimo i kako ih sačuvati?

Savjeti koji će vam dobro doći
Gumice za kosu mali su, neizostavni pomagači u svijetu frizura koji često igraju ključnu ulogu u našim svakodnevnim rutinama. Ove skromne, male, elastične trake pomažu nam držati kosu 'na mjestu', a posebice tijekom aktivnih dana kada odrađujemo treninge, ili jednostavno imamo veoma užurbani radni dani. No, bez obzira na to koliko gumica za kosu kupili, čini nam se kao da doslovce nestaju iz naših života jednako brzo kao što se i pojavile, a o tom jedinstvenom fenomenu možete pronaći brojne teorije koje pokušavaju objasniti tu, možemo slobodno reći, neobičnu pojavu. 

I zaista, gumice za kosu doslovce svakodnevno nestaju iz našeg vidnog polja, stvarajući dojam kao da žive vlastiti život. Naravno, jasno je da je njihova mala i prenosiva priroda odgovorna za činjenicu da često neprimjetno skliznu iz džepova torbi, ili se pak zapetljaju u odjeći. No, činjenica jest i da su gumice za kosu prilično podcijenjeni artikl kojemu ne pridajemo dovoljno pažnje, iako ih koristimo svaki dan. To rezultira rasipanjem ovih pomagača po različitim mjestima, a koji često završavaju u društvu drugih sitnica kao što su 'bobby pin'  špangice, il pak ključevi te kovanice koji također imaju svoju tendenciju da se lako gube. Iako je njihova konstanta prenosivost između torbi, džepova, stolova i automobila veliki faktor u njihovom 'skrivanju', gumice za kosu prvenstveno su žrtve naše nepažnje, a posebice otkako ih u slobodnoj prodaji možete kupiti u ogromnim količinama za zaista malo novca. 
 
Kako spriječiti nestajanje gumica?

Želite li prestati konstantno kupovati gumice za kosu, važno je prije sve razviti svjesnost prilikom korištenja te primijeniti određene strategije koje će vam itekako pomoći da bolje upravljate ovim tajanstvenim fenomenom u svakodnevnom životu. Osim što biste za početak trebali pronaći određeno mjesto za njihovo čuvanje kad nisu u upotrebi, predlažemo da prestanete kupovati gumice za kosu u ogromnim količinama. Razloga je nekoliko, a onaj vezan isključivo uz 'nestajanje' gumica jest taj da ćete, posjedujete li tek nekoliko komada, definitivno više paziti na to da se sve vaše gumice nalaze na broju. A s obzirom na to da ovaj fenomen očigledno povezuje sve žene svijeta, danas u ponudi imate i razne dodatke koji će vam pomoći držati sve vaše gumice na okupu, kao što je ovaj privjesak za ključeve.
 
Odbačene gumice za kosu kao ekološki problem

Sigurni smo ste, čak i ako ste jedni od onih koji čine sve kako bi živjeli što održivijim načinom života, barem nekoliko puta kupili gumice za kosu u velikom paketu. No, jeste li znali da su i gumice za kosu najčešće načinjene od plastičnih niti, a posebice one koje možete kupiti po cijeni od svega nekoliko eura, a za koju dobijete barem 20 gumica? Prema nedavnom istraživanju, samo u Americi se dnevno baca 15 milijuna gumica za kosu, što je jednako masi od 12 kila plastičnog otpada dnevno - samo od gumica za kosu, i to samo u Americi. Već i ptice na grani znaju da je plastici potrebno više od 400 godina da se razgradi, a ove informacije same po sebi su dovoljan razlog da se suzdržimo od redovitog kupovanja velikog broja gumica za kosu, te da pripazimo prilikom korištenja i skladištenja postojeće zalihe. Isto tako, savjetujemo da češće kupujete dodatke za kosu od drugih materijala kao što su pamuk i svila, a koji su sami po sebi znatno veći i šareniji, a samim time, teže ih je izgubiti. 
Misteriozni gubitak gumica za kosu svakodnevna je pojava u životima većine žena, a iako se katkada zaista čini da imaju svoj vlastiti um, poduzimanje proaktivnih mjera za njihovo čuvanje može vam pomoći da promijenite ovaj fenomen; Osvještavanje problema, određivanje mjesta za skladištenje, prestanak kupnje na veliko samo su neki od praktičnih strategija koje će uspješno održavati vašu zalihu gumica za kosu na okupu i uz koje ćete izbjeći frustraciju stalnog traženja istih. Uz sve navedeno i svijest o ekološkim posljedicama koje ovi, naoko neznatni, dodatci ostavljaju na prirodu, postaje sasvim jasno kako nevjerojatno male stvari mogu napraviti veliku razliku, kako po pitanju rješavanja osobnih mini-izazova, tako i po pitanju očuvanja okoliša u kojemu živimo.

Foto: Unsplash, Pexels, Instagram
Objavljeno: 16.09.2023. u 00:00

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p