SELF

Hoćemo li uskoro svi u Europi raditi samo četiri dana u tjednu?

Veliko istraživanje donosi dobre vijesti!
Rezultati najvećeg probnog roka na svijetu koji je podrazumijevao testiranje s četiri radna dana u tjednu donosi itekako dobre vijesti za budućnost djelatnika diljem Europe! Naime, novo istraživanje objavljeno prije samo nekoliko dana pokazuje da su rezultati samo dodatno potvrdili sve prednosti rada sa skraćenim radnim vremenom - usmjerenim na rezultate, zbog čega se ovaj pilot program već započeo širiti među brojnim europskim tvrtkama.

Ovaj pilot program – koji su u Ujedinjenom Kraljevstvu provele neprofitne organizacije naziva 4 Day Week Global, UK's 4 Day Week Campaign i think-tank Autonomy – provelo je više od 60 kompanija a obuhvatilo je gotovo 3000 radnika kroz šestomjesečnu probu s 4 radna dana u tjednu, bez ikakvog gubitka plaće za radnike. Ukupan broj sudionika u ovoj globalnoj kampanji iznosio je približno 3500 zaposlenika, a gotovo svaka organizacija odlučila je zadržati ovaj model nakon probe; 91% definitivno nastavlja ili planira nastaviti, a daljnjih 4% naginje se nastavku. Samo 4% sudionika sigurno neće nastaviti. Tvrtke su svoje ukupno iskustvo u ispitivanjima ocijenile s prosječnom ocjenom 8,5/10, pri čemu su poslovnu produktivnost i poslovnu izvedba ocijenili 7,5/10. Prihodi su porasli za 35% tijekom probnih razdoblja u usporedbi sa sličnim razdobljima iz prethodne godine, a zapošljavanje se povećalo dok se izostanak s posla smanjio.

Brojni benefiti za djelatnike, ali i za tvrtke

Također, zdravlje i dobrobit zaposlenika su se poboljšali, sa značajnim porastom uočenim u fizičkom i mentalnom zdravlju, vremenu provedenom u tjelovježbi te općem zadovoljstvu životom i poslom. Stope stresa, izgaranja i umora su se smanjile, a smanjili su se i problemi sa spavanjem.„Rezultati su stabilni na radnim mjestima različitih opsega, što pokazuje da je ovo inovacija koja funkcionira za mnoge vrste organizacija”, kazala je direktorica jedne od manjih tvrtki iz pilot programa. Nakon što su objavljeni rezultati, brojne europske tvrtke izrazile su želju za sudjelovanjem u sličnom projektu, a sudeći po sjajnim zapažanjima vodećih odjela, predviđa se da će do kraja 2020-ih većina europskih tvrtki funkcionirati upravo po ovom modelu! Više informacija otkrijte ovdje.

 

 

Foto: Unsplash
Objavljeno: 06.03.2023. u 12:55

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p