SELF

Endometrioza: kako živjeti s bolesti koju ima dijagnosticirano sve veći broj žena?

Porazgovarali smo s predsjednicom Udruge žena oboljelih od endometrioze o sve češćoj bolesti žena

U posljednje vrijeme sve glasnije se progovara o tihoj, poprilično zakamufliranoj bolesti koja uvelike smanjuje kvalitetu života žena, ali i koja poteže brojna pitanja s kojima se oboljele moraju nositi. Riječ je o endometriozi, kroničnoj bolesti od koje boluje gotovo svaka deseta žena u svijetu, a ono što je kod ove bolesti izazovno jest to što veliki broj žena niti ne zna da su oboljele. Osim što endometrioza često nije dijagnosticirana kod oboljelih pacijentica, samim time ona ostaje neliječena, a što uvelike povećava rizik od nastanka brojnih komplikacija!

Od malena nas se nekako uči da su bolne menstruacije jednostavno 'dar' prirode. Sve boli, pa je normalno da boli i nas. Bolna menstruacija se zapravo rijetko kada propitkuje kao nešto što bi nas trebalo alarmirati da ono što se događa u našem tijelu je neobično, nešto što zahtijeva liječničku kontrolu ili nadzor jer se prečesto mirimo s tom 'činjenicom' da je to jednostavno - tako. Količinu boli koju smo u stanju izdržati i to iskomunicirati kao nešto sasvim normalno zapravo je poprilično impresivno.

Testiranje praga tolerancije na bol i sama sam imala priliku iskusiti unazad nekoliko mjeseci kada sam dobila redovitu mjesečnicu. Zapravo ništa nije naslućivalo da će se ova bolna menstruacija razlikovati od svih dosadašnjih koje bi najčešće provodila na lijekovima protiv bolova i s vrelim ručnikom omotanim oko zdjelice, no bol je tog dana u mom rječniku dobila jedan posve novi smisao. Sjećam se kao da je bilo jučer kada me nakon završenog radnog dana u uredu krenula oduzimati tolika bol od koje se gotovo pa boriš za dah. Osjećaj nemoći, straha i panike u zarobljenom tijelu koje se ne može pomaknuti alarm je koji je glasno odzvanjao da nešto jednostavno nije u redu. Nakon pregleda ginekologa dijagnoza je bila jasna - endometrioza, službeno sam i ja postala jedna od deset žena koje se svakodnevno nose s ovom opakom bolešću.

Što je to zapravo endometrioza?

O ovoj temi porazgovarala sam s predsjednicom Udruge žena oboljelih od endometrioze Zoricom Martić koja je endometriozu opisala kao kroničnu, progresivnu bolest koju obilježava rast endometriotičnog tkiva, točnije tkiva koji je sličan sluznici maternice izvan šupljine maternice: "Najčešće lokacije su organi u zdjelici: jajnici, jajovodi, zdjelični peritoneum, ligamenti koji stabiliziraju maternicu, rektovaginalni septum (pregrada između rodnice i rektuma). U težim slučajevima može zahvatiti rodnicu, crijeva, mokraćni mjehur, mokraćovod. U rijetkim slučajevima endometrioza može zahvatiti organe izvan zdjelice poput pluća, bubrega ili se pojaviti u ožiljcima u koži poslije operativnih zahvata u zdjelici i abdomenu." - objašnjava Zorica.

Ono što se događa kod žena koje boluju od endometrioze jest to što za vrijeme menstruacije žene s ovom bolešću ne krvare samo iz maternice što je zapravo prirodan proces, već i iz svih otočića endometrija koji se nalaze izvan maternice. Uzrok nesnosne boli zapravo je nakupljena krv koja podražuje organe. Pravi uzrok zašto endometrioza nastaje još uvijek nije poznat, no jedna od teorija jest ona o retrogradnoj menstruaciji. O čemu je točno riječ? Za vrijeme menstruacije krvi i komadići tikva maternice ne odlaze samo kroz rodnicu van tijela, već manji dio prolazi i kroz jajovode u trbušnu šupljinu, a zbog čega se stanice endometrije nastanjuju po raznim organima, rastu i tvore žarišta.

Pored ove teorije, postoje i brojne druge koje objašnjavaju nastanak ove bolesti, no smatra se da veliku ulogu ima genetska predispozicija, djelovanje imunološkog sustava, kao i okolišni faktori, u prvom redu izloženost stresu. Predsjednica Udruge žena oboljelih od endometrioze Zorica Martić dodaje da su neki od uzroka nastanka endometrioze već postojana endometrioza u obitelji, rana prva menstruacija, prvi porod u kasnijoj životnoj dobi (iznad 30 godina života), kratki menstruacijski ciklusi, duga i obilna menstruacijska krvarenja, razne abnormalnosti maternice i drugo.Endometrioza je zapravo podmukla bolest koja se teško može prepoznati.
Neke žene nemaju nikakve simptome, pa samim time niti ne znaju da boluju od endometrioze, no njezina posljedica definitivno jest narušena kvaliteta života žena, a što uključuje nemogućnost obavljanja svakodnevnih aktivnosti zbog bolova, pogotovo kod trajanja obilnih menstruacijskih krvarenja, što znači da i u tom periodu žena nije u mogućnosti biti radno aktivna: "Žena u tom periodu ne može biti žena jer trpi i bolove pri spolnom odnosu jer partneri nisu svjesni situacije u kojoj se nalazi i zato je jako bitna podrška partnera. Žene su primorane svoj društveni život "staviti na čekanje" te tu dolazi do velikog problema jer okolina misli da se izbjegava druženje a zapravo izostaje njihova podrška ženi." - objašnjava Zorica.

Često se dijagnoza slučajno otkrije prilikom obrade zbog neplodnosti ili kada se tijekom redovitog ginekološkog pregleda posumnja na ovu dijagnozu. Upravo su redoviti pregledi, kao i pravovremeno postavljanje dijagnoze važni kako bi se spriječilo njezino napredovanje i pogoršavanje simptoma!

Kako poboljšati kvalitetu života s endometriozom?

Ono što se gotovo svaka žena pita jest ima li života nakon dijagnoze endometrioze i kako živjeti s ovom bolesti? Iako je riječ o bolesti koja se ne može izliječiti, postoje terapije koje mogu znatno ublažiti simptome te poboljšati opću kvalitetu života.
Kao i kod svih bolesti, tako je i kod ove neizmjerno važno rano otkrivanje te samim time pravovremeno reagiranje kako bi se pogoršanje simptoma smanjilo. Ono što se može postići terapijom jest smanjivanje boli i ostalih simptoma, spriječiti napredovanje bolesti, očuvati plodnost te općenito poboljšati kvalitetu života žene. Postoji nekoliko vrsta terapija koje uključuju liječenje lijekovima, kirurško liječenje, ali i njihovu kombinaciju, a što ovisi o dobi žene, željama za rađanjem, proširenju bolesti isl. "Liječenje endometrioze je individualno prema svakoj pacijentici i svaki slučaj je različit, zato je i bitna edukacija te iz tog razloga Udruga surađuje s najvećim stručnjacima u Republici Hrvatskoj, a jedan od njih je prof. dr. sc. Mario Ćorić dr. med. iz Referentnog centra za endometriozu Klinike za ženske bolesti i porode KBC Zagreb. Želja nam je da svaki veći grad u Republici Hrvatskoj ima stručnjaka poput prof. dr. sc. Mario Ćorić dr. med." - objašnjava Zorica.

Prehrana i endometrioza

Pored medicinskog liječenja, ono što se također savjetuje jest mijenjanje prehrane, kao i konzultiranje s nutricionistom po pitanju plana prehrane. Iako o ovom aspektu podizanja kvalitete života oboljelih žena ima strahovito malo provedenih znanstvenih istraživanja, činjenica jest da je i endometrioza jedna vrsta upale u tijelu, pa samim time bi prehrana trebala biti bazirana na protuupalnim namirnicama. Promjena prehrane možda neće izliječiti endometriozu, no ono što se s njome može postići jest smanjivanje boli (i preko 10%), a to zaista može značiti puno. Veliki broj istraživanja je pokazalo da opća promjena prehrambenih navika pruža rezultate prilikom kontrole boli, a što podrazumijeva unos hrane bogate omega 3 masnim kiselinama, provjeriti razinu vitamin D u krvi, osigurati dovoljan unos beta karotena i izvora vitamina A, povećati unos namirnica koje djeluju protuupalno te tako doprinijeti hormonalnom balansu. Sjajan primjer jedne takve prehrane jest popularna Mediteranska koja se često servira kao dijeta za gubitak kilograma, no zapravo je riječ o prehrani koja je uravnotežena, protuupalna i broj jedn za zdravlje!

Važnost podrške i razumijevanja okoline

Osim pravovremenog liječenja i ranog otkrivanja bolesti, izrazito je važna podrška i razumijevanje obitelji, kao i same okoline: "Kada je podrška prisutna, žena zna da se ima na koga osloniti i da nije 'odbačena i manje vrijedna'. Podršku i pomoć mogu dobiti od članica i vodstva Udruge te naše psihoterapeutkinje Zrinke Štetić Grubišić mag.psych." - dodaje Zorica i naglašava "U društvu treba potaknuti svijest s čim se nose žene s endometriozom, da njihova svakodnevica nije ista kao kod zdravih žena, da dosta žena šuti zbog same stigme. Pružiti potporu i podršku te omogućiti što bolju kvalitetu života, počevši od podizanja svijesti društva, javnosti ali i poslodavaca, te promjena u sustavu."Kao jedan od koraka ka tome jest i proglašenje 1. ožujka Danom podizanja svijesti o endometriozi u Republici Hrvatskoj. Sve žene kojima je dijagnosticirana endometrioza i koje sumnjaju na istu mogu posjetiti web stranicu te postati članice Udruge te zajedničkim snagama osvijestiti javnost i osnažiti sustav!

Foto: Unsplash, Pexels
Objavljeno: 15.03.2023. u 14:10
Tagovi: Žena, zdravlje

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p