SELF

Jeste li čuli za Skill Box - omiljenu domaću platformu na kojoj možete učiti od najboljih!

Intervju: Ivana Radovniković Marković i Lida Hamar Paladin

Možemo se složiti kako je danas steći neka nova znanja i informirati se o područjima koja nas zanimaju, jednostavnije nego ikada, a sve uz ponoć odličnih digitalnih platformi koje nude konkretan i kvalitetan sadržaj. Lida Hamar Paladin i Ivana Radovniković Marković su dugogodišnje prijateljice koje su se odvažile pokrenuti zanimljiv projekt koji je u vrlo kratkom periodu postao omiljena platforma za online edukaciju.

Skill Box nudi kvalitetan i relevantan sadržaj, vrhunske predavače/stručnjake iz odabranih područja, a pokriva širok raspon tema, od umjetnosti, arhitekture, sporta pa sve do gaminga, tehnologije, znanosti, ekonomije i sl. Lida i Ivana ove godine imaju priliku po prvi put prisustvovati na Weekend Media Festivalu i to u formi panelistica, a ususret festivalu, porazgovarali smo s Lidom i Ivanom koje su nam otkrile sve detalje ovog odličnog projekta, ali i planove za naredne mjesece!

Digitalna platforma Skill Box sada se već može pohvaliti popriličnim brojem zanimljivih predavača koji su s publikom podijelili svoja znanja i vještine. Kako ste uopće došle na ideju za pokretanjem jedne ovakve inicijative?


Ivana: Na ideju smo došle prije dvije godine od kada se dogodila ubrzana tranzicija digitalizacije i kada je cijeli svijet počeo punom parom koristiti online učenje. Tada smo stjecajem okolnosti, s obzirom na to da obje dolazimo iz entertainment industrije, imale viška slobodnog vremena koje smo iskoristile za učenje novih znanja i vještina. Shvatile smo da kako bi naučile nešto novo ili svladale neku novu vještinu, moramo se informirati iz puno različitih izvora i puno različitih formata.

Lida: Ustvari kada malo bolje razmislim, ideja je nastajala godinama, a da toga na taj način možda nisam bila ni svjesna. Kroz život sam imala dosta različitih hobija, zanimale su me različite stvari pa sam tako istražujući jednu stvar uvijek nalazila nešto što me odvelo drugoj… Različiti interesi šire čovjekov pogled na svijet. S druge strane danas je vrijeme luksuz pa smo shvatile da od gledanja videa, čitanja knjiga, slušanja podcasta, treba postojati kraći put. Idealno bi bilo da se sve to nalazi na jednom mjestu. Najbliže tomu je globalno uspješan MasterClass koji nam je poslužio kao uzor za ono što smo htjele sa Skill Boxom napraviti na regionalnoj razini, jer ako to do sad niste primijetili, kod nas u praksi funkcionira skoro sve drugačije nego u teoriji.

 S praktične strane, koliko je bilo izazovno pokrenuti Skill Box i jeste li u ovom trenutku zadovoljne kako sve izgleda ili u budućnosti vidite prostora za potencijalne promjene?

Lida: Jako! Više nego što smo mogle zamisliti, ali tim više smo sretnije i ponosnije jer smo kroz vlastiti projekt otkrile neke svoje nove vještine i talente. Mi zaista živimo ovaj projekt. Svaki susret i priprema novog predavača otvara nam neki novi prozor u svijet o kojem možda do tada nismo znale dovoljno. Slušati iz prve ruke ljude koji s toliko strasti slijede svoj put a s druge strane toliko žele podijeliti svoje iskustvo da bi drugima možda olakšali na njihovom putu, vraća vjeru u ljude i budućnost.

Ivana: Izazov smo prihvatile objeručke jer za nas je, kako je Lida već to sročila, bila jasna viša svrha svega. Prostora za promjene ima stalno i kroz pilot fazu učile smo i na greškama. Jako puno očekujemo od Skill Boxa i kao takvog ga i tretiramo. U manje od godinu dana, Skill Box je nadmašio naša prvotna očekivanja. Postavile smo si neke kriterije u brojkama odmah u startu i zato možemo reći da već imamo odlične rezultate, ali i još puno posla.

Kakve su zasad reakcije publike na sadržaj Skill Boxa?

Lida: Mogu samo reći da smo u godinu dana planirali ići s jednim predavačem mjesečno, a sada u manje od godine dana ih imamo duplo od planiranog, baza pretplatnika raste svakodnevno. Veseli nas činjenica da imamo aktivne predavače koji osim svog predavanja i dalje nastavljaju komunikaciju sa svima koje njihovo predavanje zanima, ali imamo i odličnu komunikaciju sa pretplatnicima koji nam javljaju svoje komentare, mišljenja i usmjeruju na neki način, a mi se trudimo maksimalno ispoštovati njihove želje sa svakim budućim predavačem.Ivana: Neka se samo nastavi u ovom smjeru i nećemo se buniti. Mene osobno jako dirne pročitati komentare nekih roditelja koji svojoj djeci puste predavanje od osoba koje se npr. bave plesom ili dizajnom jer njihova djeca žele odabrati za sebe takvu karijeru a ovo je idealan način da saznaju kako je to u stvarnom životu iz prve ruke. Trenutak kada roditelj prihvati zbog takvog predavanja odabir karijere svog djeteta jer je nešto naučio. Oduševe me neke reakcije ljudi koji su došli na platformu bez velikih očekivanja a završe tako da bingaju hrpu lekcija odjednom…

Što biste izdvojile kao najveći izazov s kojim ste se susrele na ovom projektu?

Lida: Izazova je cijeli popis, ne znam od kuda bi krenula, s obzirom na to da doslovno sve radimo nas dvije. Od održavanja platforme, komunikacije s predavačima i korisnicima, vođenja društvenih mreža, sudjelovanja u različitim konferencijama i panelima bliske tematike do produkcije koja zahtjeva posebno puno koncentracije.

Ivana: Izazova je zaista puno, na kraju svakog dana stavimo kvačicu na nekoliko koje smo uspjele riješiti. Biramo prioritete. Svakom izazovu pristupamo ozbiljno, dosta posvećeno. Velika stvar je što imamo odličan snimateljski tim iz Plot Twist Produkcije koji prati u korak sve naše ideje.

Kojim principom birate predavače te koje su primarne karakteristike koje moraju imati?

Ivana: Kriterij izvrsnosti je na prvom mjestu. Prvo biramo unutar svakog područja, a onda unutar pojedinih tema tih područja. Tražimo ljude koji su vrhunski stručnjaci za pojedina područja i pojedine teme na razini regije. To je možda najkraće objašnjenje.

Lida: Tu je i princip različitih interesa, aktualnosti u regiji ali i kao što sam već rekla osluškujući želje naših pretplatnika. Dosta stručnjaka nam se počelo i samo javljati kako bi voljeli biti predavači ovakve digitalne platforme znanja. To je samo dodatni pokazatelj kako su prepoznati kvalitetu Skill Boxa i njen značaj. Za sada na popisu imamo više od sto predavača koje snimamo. Još jedna lijepa stvar ovog projekta ja ta što svaki predavač predloži bar još dva druga za koja smatra da bi bilo super da su u Skill Boxu i tako se pokrenula lavina.


Za one koji ne znaju, zanimljivo je što ste privatno bliske prijateljice. Na koji način spajate privatno s poslovnim i dođe li katkad do nesuglasica?

Lida: Ivana i ja se znamo još od 2006. Prvo smo postale prijateljice, dva dana nakon smo se već našle u poslovnom odnosu. Kasnijih godina povezale kroz prijateljstvo i kumstvom i iskreno ne mogu zamisliti da ovako zahtjevan projekt radim s ikim tko mi ne čita misli ili ne zna unaprijed moje poteze.

Ivana: Toliko slične, a toliko različite. Vrlo često smo si nekakav korektiv u životu, vrlo iskrene i stvarne. Inače nisam neki pobornik miješanja privatnog i poslovnog, ali nama se pokazalo kao savršen spoj. Jako se podržavamo i guramo međusobno oduvijek, puno puta smo si držale leđa i navijamo jedna za drugu.

Iz perspektive uspješnih poslovnih žena, ali i majki, kojim ‘trikovima’ se služite kako biste uspješno izbalansirale oboje?

Lida: Jedini trik su moji roditelji, najbolji baka i dida servis.

Ivana: Ma nema trikova, samo specijalni efekti jer život na Instagramu je lijep i zato je to samo na Instagramu. Tko kaže da postoji balans laže ili se tješi, ili ne zna što je balans. Malo tko otvoreno priča o tome koliko je i teško, jer mi žene eto moramo biti dva put jače i otpornije. Ne postoji žena koja uz majčinstvo i karijeru ne plače koliko god bogata bila. Jedina šansa vam je da volite i jedno i drugo.Ove godine publika će vas imati priliku čuti na Weekend Media Festivalu. Što možemo očekivati na panelu ‘Skill Box – učite od najboljih!’?

Ivana: Naše predstavljanje Skill Boxa će biti kombinacija razgovora s predavačima i mashup video materijala iz različitih predavanja. Želimo dati što bolji uvid u to koja je naša vizija i koja nam je misija.

Lida: Veliko priznanje nam je biti dio programa WMF, imamo onu pozitivnu tremu koja nas posebno veseli. Svi koji nas dođu slušati i gledat će na poklon dobiti svoj korisnički račun na Skill Boxu.

Obje ste dugi niz godina u svijetu novinarstva, odnosno odnosa s javnošću. Koliko su vam te vještine pomogle prilikom realizacije Skill Boxa?

Lida: Vlasnica sam agencije Hamar Media već 20 godina i kroz taj posao naučila sam mnogo, upoznala različite ljude, sudjelovala na mnogim projektima i stekla iskustvo koje mi je od neprocjenjive vrijednosti u svemu što radim. Skill Box mi je s druge strane došao kao izazov koji sam trebala da se ne uljuljam i da okrenem neku novu stranicu pomičući svoje vlastite okvire.

Ivana: Dugi niz godina radila sam kao PR manager pa sam iz osobnih afiniteta krenula u digitalni marketing. Svaki posao i svaki projekt me nečem naučio. Ni godine provedene u glazbi i na pozornicama nisu odmogle. Želja za učenjem i promjenama je uvijek bila jaka, zato i kada sam se trebala upustiti u nešto kao što je izrada digitalne platforme, rekla sam: „ Može!“

Nakon Weekenda, koji su vam planovi sa Skill Boxom? Što nas sve očekuje u narednim mjesecima?

Ivana: Samo u rujnu nam izlaze četiri nova predavača i dvije medijske kampanje, uz sav redovni pogon po pitanju priprema i snimanja novih predavača.

Lida: Možda najbolje završiti s tim kako ćemo s koncem listopada doći do kraja prve godine Skill Boxa i prirediti jedno veliko rođendansko slavlje jer mislim da smo zaslužile. Ono što nam slijedi u 2023. trebat će, kako Ivana kaže, puno specijalnih efekata kada krenemo s realizacijom svega što smo pripremile.

Foto: Privatni album
Objavljeno: 22.09.2022. u 10:29

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p