SELF

Jeste li znali da postoji knjiga uz koju je lako prestati pušiti?

Uvijek je pravo vrijeme da se odlučite riješiti ove opasne navike!

Osim što je ružna navika, pušenje je ozbiljna i potencijalno opasna vrsta ovisnosti. Štetnost za zdravlje, štetnost za okoliš i narušena kvaliteta života samo su neki od problema koje vezujemo uz pušenje. Vjerujemo da ne postoji pušač koji nije svjestan svih negativnih posljedica i koji se barem jednom nije pokušao riješiti se svog poroka. Vječno je pitanje zašto i dalje pušimo ako smo svjesni svih posljedica i je li svijest o tome zaista dovoljna da prestanemo?

Self help žanr danas uživa veliku popularnost. Posebno popularne naslove uvijek je dobro uzeti s dozom rezerve, no neki od njih vam mogu biti dodatna motivacija uz provjerene i znanstveno dokazane metode. Jedna takva knjiga bavi se i prestankom pušenja, u dugih 30 godina od kada je objavljena pomogla je preko 20 milijuna pušača da se riješe ove opasne navike.Metoda koje daje rezultate, ali i izaziva kritike

The Easy Way to Stop Smoking ili Lako je prestati pušiti je knjiga za samopomoć koju je napisao britanski pisac i računovođa Allen Carr, prvi put je objavljena 1985. Knjiga ima za cilj pomoći ljudima da prestanu pušiti i to prema savjetima bivšeg pušača. Nakon 30 godina teškog pušenja, Carr je prestao pušiti 1983., u dobi od 48 godina. Zato je odlučio napisati knjigu koja se neće obraćati pušačima s visoka nabrajajući im sve poznate stravične činjenice o ovoj ovisnosti, već otkloniti razloge zbog kojih žele pušiti. Knjiga je podijeljena u 44 poglavlja, čija je svrha navesti pušača da po završetku čitanja knjige donese odluku o prestanku pušenja.

Metoda koju je razvio Carr nije nikada naišla na odobravanje medicinske struke, jer je on u svojoj metodi inzistirao na tome da je najvažniji čimbenik pušenja psihička ovisnost, stavljajući jako mali naglasak na ovisnost tijela o nikotinu. Knjiga i dalje izaziva reakcije i one pozitivne kroz svjedočanstva bivših ovisnika kojima je pomogla i one negativne gdje je struka ne odobrava kao jedini način borbe protiv pušenja. Ipak, ako ste raspoloženi za eksperimentiranje i stvarno se želite riješiti loše navike pušenja, knjiga je lako dostupna u većini knjižnica, knjižara i u elektroničkom obliku. Naravno, za pomoć u prestanku obavezno se obratite svom liječniku ili na telefonski broj koji se nalazi na pakiranjima duhanskih proizvoda.

Foto: Instagram, Unsplash, Pexels
Objavljeno: 19.03.2023. u 12:45

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p