SELF

Jeste li znali da se iza prvog hotela s 5 zvjezdica u Makarskoj nalazi žena?

Upoznajte Marinu Josipović - direktoricu Aminess Khalani Beach Hotela

Sigurni smo da znate kako je odnedavno Makarska postala bogatija za prvi hotel s 5 zvjezdica, no malo tko zna da se iza ovog luksuznog i zaista impresivnog hotela u ulozi direktorice pronašla i jedna žena. Marina Josipović bila je dugogodišnja direktorica hotela Park u Makarskoj te se iza nje nalazi bogato iskustvo u svijetu hotelijerstva, stoga je pravo vrijeme da bolje upoznate ženu koja je pravi dokaz da ipak ne živimo u svijetu kojim vladaju muškarci...

Unatoč činjenici da je zaista strahovito malen broj žena na ključnim pozicijama, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu, postoje žene čiji uspjeh pokreće jedan novi val promjene u samom pogledu na ključne pozicije i kome su one predodređene. Iako je u ulogu nove direktorice Aminess Khalani Beach Hotela zakoračila relativno nedavno, Marina se u istoj sjajno snalazi, a kako uopće izgleda jedan radni dan direktorice ovog zvučnog hotela, koji su najveći izazovi njezinog posla te koliko je teško balansirati privatni život i ovako odgovornu funkciju otkrila nam je u nastavku teksta!

Nakon što ste godine i godine proveli na poziciji direktorice hotela Park u Makarskoj, sada vas gledamo u ulozi nove direktorice prvog hotela s 5* u Makarskoj, Aminess Khalani Beach Hotela. Koliko je ova pozicija izazovna već u samom njezinom startu?

Stupanjem na poziciju direktorice Aminess Khalani Beach Hotela preda mnom se otvorio niz odličnih prilika. Iznimno sam ponosna i zahvalna što sam postala direktorica prvog hotela s pet zvjezdica u Makarskoj, koji je k tome i greenfield investicija, znači projekt koji je građen od samog početka. Još kada tome dodamo i da je Aminess Khalani Beach Hotel najveći hotel u ovom dijelu Dalmacije, od kojeg velika očekivanja ima i struka, kao i lokalna zajednica te mnogobrojni gosti iz svih dijelova svijeta, jasno je kako sam se upustila u veliki pothvat, tim više što sam se i sama tek nedavno priključila timu Aminess hotela i kampova. Ipak, moram reći da sam i više nego zadovoljna time kako se nosim s mnogobrojnim izazovima koji su se našli preda mnom u ovom kratkom periodu.

Kako izgleda jedan dan direktorice ovako luksuznog hotela?

Jedan dan u mom životu trenutno izgleda jako dinamično s obzirom na to kako su dnevne aktivnosti trenutno intenzivnije od uobičajenih, jer je hotel tek nedavno otvoren. Radni dan mi traje od 8.00 pa sve do 23.00 u najboljem slučaju, ali svakako se nadam skorašnjoj stabilizaciji. Vjerujem i znam kako će se s vremenom moj radni tempo ponovno vratiti u neke uobičajene okvire, ali isto tako sam svjesna kako za sve postoji određeni i valjani razlog. Trenutni razlog zbog kojeg toliko vremena provodim na radnom mjestu jest taj što se vizija Aminess grupacije u okviru ovog hotela uklapa u moju osobnu viziju budućnosti turističke ponude na ovim prostorima. Pritom je od iznimne važnosti da se gost stavlja na prvo mjesto, ali i da su naši zaposlenici zadovoljni, stoga smatram kako nije problem da se i sama maksimalno angažiram, kako se angažiraju i svi naši djelatnici. Upravo zbog tog zajedničkog truda i rada sve funkcionira besprijekorno, kako i treba u jednom hotelu s 5 zvjezdica.Što biste izdvojili kao najveće izazove vašeg posla i kako se nosite s njima?


Mislim da trenutno najveći izazov, kako meni, tako i brojnim kolegama u turističkom i ugostiteljskom sektoru predstavlja manjak radne snage na tržištu. Zaposlenika je sve manje, bez obzira na uvjete koji im se nude, stoga smo primorani pojačanja tražiti i van granica Lijepe naše. Ovakve situacije predstavljaju samo još jedan izazov u nizu, a nadovezuju se na već standardnu problematiku, koju bih također izdvojila. Naime, smatram da je isto tako zahtjevno i izazovno pronaći način kako da se motivira zaposlenike– kako nove, tako i one koji su već dobro upoznati s radom grupacije. Naposljetku, mislim da je nužno da svaki član kolektiva bude zadovoljan onime što dobiva i što mu se pruža, jer ako je zaposlenik zadovoljan, i gost će biti. Zadovoljan zaposlenik jednako je zadovoljan gost.

Činjenica jest da u današnjem društvu svjedočimo manjku žena na ključnim pozicijama. Jeste li ikada osjećali da se morate više dokazivati samo zato što ste žena?


Da, moram priznati da ponekad postoje dvostruka mjerila kojih sam itekako svjesna. U početku sam imala više problema s tim i s načinom na koji sam se nosila s obzirom na problematiku vezanu uz svoj spol, ali s godinama provedenim u poslovnom svijetu i u ovoj branši, mislim da sam naučila uspješno se nositi s tim. Kada ste toliko dugo u ovome poslu, steknete određenu reputaciju zahvaljujući svojim kvalitetama i znanju pa se i drugi prema vama odnose s određenim poštovanjem. Zahvaljujući mnogim uspješnim ženama koje nas okružuju, shvatite da uspjeh te dobivanje važnih funkcija ne ovise o spolu, već o vašoj predanosti, znanju i sposobnosti. To možemo najbolje vidjeti i na primjeru koji je nama ovdje u Aminessu jako blizak, a riječ je o predsjednici Uprave, gospođi Zrinki Bokulić, koja mnogima može biti uzor, ali i odličan primjer iz prakse koji dokazuje da smo nadrasli stereotipe i okrenuli se nekoj zdravijoj budućnosti. Znam da kao žena u njoj uvijek mogu imati podršku kad se suočim s najzahtjevnijim zadacima.Koliko je teško balansirati privatni život i ovako odgovornu funkciju?

Teško je, ali je moguće. Dakako, ne može se održati balans između privatnog i poslovnog života bez razumijevanja i kompromisa, prvenstveno partnera, ali i cijele obitelji. Ja imam tu sreću da me obitelj u potpunosti razumije. Suprug mi je najveća podrška u karijeri, upravo zato što najbolje zna koliko mogu i koliko mi nešto znači, a posao mi je jako bitna stavka. Sinu najviše falim, ali sigurna sam da ću mu sve nadoknaditi kad prođe sezona. Već spremamo nove avanture i putovanja, što nas sve hrani da lakše prebrodimo ovaj intenzivan period na poslu.

Jeste li se ikada susreli s nešto manjom „poslušnosti“ zaposlenih samo zato što ste žena na poziciji nadređenog?

Rijetko. Mislim da se i u situacijama kada sam imala problema s nešto manjom poslušnosti zaposlenika jednostavno radilo o nedostatku poštovanja te zdravih radnih navika i radne etike, a da je manjim dijelom bio problem to što sam žena i što sam na poziciji nadređenog. Dakako, u našim se krajevima na žene na višim pozicijama i dalje gleda ispod oka, ali mislim da je toga sve manje. Također, rekla bih da ako se jasno postave pravila odmah u početku, lakše je održavati zdravi radni odnos između nadređenog i zaposlenika. Ako se to od početak ne odvija dobro kasnije je teško na to utjecati i popravljati već učinjenu štetu.

Koji je vaš savjet mladim djevojkama koje možda žele ići vašim stopama? Koji je recept za uspjeh?

Mladim djevojkama bih poručila da sam jednom i ja bila u njihovoj koži. Za mene je žena uspješna jedino ako je sretna. Putevi mogu biti teški i trnoviti, ali zadovoljstvo sobom i svojim životom mora postojati, inače ni poslovni, ali niti bilo koji drugi uspjeh nije kompletan. Također, ne može se uspjeti preko noći, što bi mlade žene često htjele. Iskustvo je također bitno, stoga mislim da osim znanja, strpljenje treba biti glavno oružje.

Foto: PR
Objavljeno: 12.08.2022. u 16:42
Tagovi: Žena, hotel, posao

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p