SELF

Jeste li znali da u Hrvatskoj manje od 2% ulica nosi ime po ženama? Potpiši peticiju i sudjeluj u promjeni!

Ženska prava kao novi "Street Style"
Jesen je vrijeme slojevitih modnih kombinacija, a čini se i - rješavanja slojevitih društvenih problema. Inicijativa ‘Trgni se za ravnopravnost’ odlučila se uhvatiti u koštac s jednom crnom brojkom u našoj zemlji - manje od 2 % ulica u Hrvatskoj nosi ime po ženama. 

Ispada kako su žene, kojima se već stoljećima laska da su ljepša polovica, istovremeno i gotovo nevidljiva polovica. Ne samo da se mnoge velike hrvatske književnice, znanstvenice, stručnjakinje previđaju, već postoji i mjesto na kojem se samo podrazumijevaju - Trg hrvatskih velikana. Kako se žene više ne bi podrazumijevale, inicijativa ‘Trgni se za ravnopravnost’ pokrenula je peticiju koja za cilj ima Trg hrvatskih velikana ravnopravo podijeliti po pola i drugoj polovici dodijeliti ime Trg hrvatskih velikanki i onih koje će to tek postati.
Iako se radi o samo jednom trgu, ova promjena nije samo ‘kozmetička’. Ideja je ovime odati priznanje zaslužnim velikankama iz prošlosti, ali i dati zalog za budućnost kako bi žene koje tek dolaze lakše postale i bile priznate kao velikanke. Iza ‘Trgni se za ravnopravnost’ stoji kreativna organizacija HEARTH, a kampanju su već podržale istaknute udruge i institucije koje se već godinama zalažu za prava žena - Ženska soba, B.a.b.e, Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI), Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj te ured Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova. 

Svi koji žele biti dijelom ravnopravnog dodavanja Trga hrvatskih velikanki i onih koje će to tek postati postojećem Trgu hrvatskih velikana, na web stranici velikanke.hr mogu potpisati peticiju ili izraditi personaliziranu digitalnu ploču kojom će ohrabriti buduću velikanku iz vlastitog života. Biti velikanka trebao bi biti lifestyle dostupan svakoj ženi, a hrvatski ‘street fashion’ trebao bi biti dobro uravnotežen postotak naziva ulica.
 
Video o kampanji pogledajte ovdje:
Foto: PR
Objavljeno: 25.11.2022. u 11:01

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p