SELF

Kada ste posljednji put napravili samopregled dojki? Sastavili smo jednostavan vodič od 5 koraka za koji sigurno imate vremena!

Savjeti koje bi baš svaka žena trebala slijediti!
Samopregled dojki ili redovito samostalno pregledavanje dojki može biti važan način ranog otkrivanja raka dojke, a posebice kada uzmemo u obzir činjenicu da u tom slučaju postoji mnogo veća vjerojatnost da će se potencijalna bolest uspješno izliječiti. A s obzirom na to da je upravo listopad mjesec posvećen podizanju svijesti o redovitim pregledima i važnosti ranog otkrivanja raka dojki, pravo je vrijeme da, ako već niste, obavite samopregled u udobnosti vašeg doma!

Iako nijedan test ne može rano otkriti sve vrste raka dojki, mnogi pacijenti navode kako je provođenje samopregleda u kombinaciji s drugim metodama efikasan način za rano otkrivanje. Stručnjaci već godinama vode rasprave o tome koliko je samopregled važan u povećanju vjerojatnosti preživljavanja, a što su potvrdile i brojne studije provedene u posljednjih 30 godina. Kao odgovor na spomenute studije, medicinski stručnjaci u gotovo svim svjetskim zemljama preporučuju samopregled dojki kao alat za prevenciju ove zloćudne bolesti. Tako je poznata svjetska udruga breastcancer.org preporučila svim ženama da uz redovite liječničke preglede, mamografiju i ultrazvuk uvedu i sljedeće korake za prevenciju: 
 
Pregledajte svoje grudi u ogledalu s rukama na bokovima:
 
Započnite gledajući svoje grudi u ogledalu s ravnim ramenima i rukama na bokovima. Ako primijetite bilo koju od sljedećih promjena, obavijestite svog liječnika o tome: Udubljenje, naboranje ili ispupčenje kože, Bradavica koja je promijenila položaj ili izvrnuta bradavica (gurnuta prema unutra umjesto da strši), Crvenilo, bol, osip ili otok.

Potom podignite ruke i pregledajte svoje grudi, obraćajući pozornost na već spomenute promjene, a zatim potražite znakove moguće tekućine iz dojki; Dok se nalazite pred ogledalom, potražite bilo kakve znakove tekućine koja izlazi iz jedne ili obje bradavice (to može biti vodenasta, mliječna ili žuta tekućina ili krv)

 
Opipajte dojke dok ležite
 
Zatim provjerite ima li kvržica ili abnormalnosti u dojkama opipavanjem dojki dok ležite; Desnom rukom opipajte lijevu dojku, a zatim lijevom rukom desnu dojku. Koristite čvrst, gladak dodir, držeći prste ravnima. Pritisnite prste prema dolje i pomičite ih kružnim pokretima. Pokrijte cijelu dojku od vrha do dna, s jedne na drugu stranu — od ključne kosti do vrha trbuha i od pazuha do dekoltea.

Opipajte grudi u potrazi za kvržicama dok stojite ili sjedite
 
Na kraju opipajte svoje grudi dok stojite ili sjedite. Mnoge žene smatraju da je najlakši način da opipaju grudi kada im je koža mokra i skliska, pa ovaj korak rado rade pod tušem. Pokrijte cijelu dojku, koristeći iste pokrete ruku opisane u koraku 4.
Foto: Instagram
Objavljeno: 06.10.2022. u 13:05

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p