SELF

Kako odabrati make up look za dan vjenčanja i što biste trebali zaobići u širokom luku?

Intervju: Estera Tolušić
Iako je planiranje vjenčanja nešto čemu se neizmjerno veselimo i već odavno u glavi imamo ideju kako bi taj, mnogima najvažniji dan u životu, trebao izgledati, s druge strane riječ je o jednom poprilično stresnom periodu, a zbog čega brojne mladenke zaborave uživati u cijelom procesu. Toliko toga je potrebno pripremiti; od organizacije prostora, atmosfere, dekora, pa sve do odabira vjenčanice i ostalih ključnih detalja koji će savršeno zaokružiti cijelu priču...

Kao fokus svake mladenke nerijetko se izdvaja odabir vjenčanice, no ono što je podjednako bitno su ti mali, na prvu neprimjetni detalji koji zapravo pružaju ključnu točku na i finalnom looku. Make up definitivno igra veliku ulogu na dan samog vjenčanja te je bitno pronaći balans između vlastite osobnosti i zahtijeva ovako svečanog događaja, a u tome veliku ulogu imaju sami make up artisti čije kreativne ruke trebaju izvući našu najbolju verziju. O ovoj temi smo porazgovarali s Esterom Tolušić, mladom make up artisticom koja svoju karijeru već godinama gradi u svijetu vjenčanja, a koja nam je u intervjuu otkrila kako zapravo izgleda jedan radni dan profesionalnog vizažista, koji su trenutno vodeći trendovi u svijetu vjenčanja i što biste na ovaj važan dan trebali zaobići u širokom luku?

Koliko dugo radiš kao vizažistica i kako si uopće započela svoju karijeru?

Ljubav prema šminkanju razvila sam još u srednjoj školi. Za izlaske sam redovito sređivala prijateljice, no u tom periodu nisam znala da ću se profesionalno baviti time. Bila sam samouka, ali sam, kasnije, tijekom studiranja osjetila da želim konkretan napredak i poštenu edukaciju. Upisala sam dva stupnja edukacije i specijalizirala sam se, prvo, za beauty i bridal, a potom sam stekla i diplomu za multimedia artista. Po završetku edukacije sam bila vanjski suradnik i asistent kako bih iskusila poslove u različitim segmentima branše (vjenčanja, tv, print, moda…), no ipak sam oduvijek najviše voljela raditi s mladenkama i beautyjem općenito. Profesionalnu karijeru sam započela 2015. godine.

Kako izgleda jedan radni dan profesionalnog vizažista?

Svaki radni dan profesionalnog vizažista izgleda drugačije. Puno je tu dinamike. Neki dani su to cjelodnevna snimanja, neke dane provodim putujući s lokacije na lokaciju po cijeloj Hrvatskoj, zatim dani provedeni s mladenkama, a tu su naravno i dani provedeni kod kuće, za laptopom, odgovarajući na mailove, upite, slanje ponuda, faktura i ugovora te online sastanci sa suradnicima i klijentima. Ne zaboravimo i one 'slobodne' dane kada trčiš po gradu i nabavljaš materijale. Mnogi misle kako je naš posao 'hobi', vrlo smo često kao struka podcijenjeni i vidi se samo onaj dio dolaska na lokaciju i samog čina šminkanja, no zapravo se tu krije znatno više; puno truda, odricanja i posvećenosti.

Što zapravo treba 'imati' da bi bili dobri u ovom poslu? Je li dovoljan samo talent ili treba kontinuirano raditi na sebi?

Prvenstveno treba biti svoj. Graditi svoj stil i slušati srce. Na kolege ne bi trebalo gledati kao na konkurenciju već pokušati učiti od njih. Ego definitivno treba 'ugušiti' za vlastitu dobrobit i rast, naravno kada se radi o dobronamjernim i konstruktivnim kritikama. Smatram da je u ovom poslu uz talent jako bitno kontinuirano raditi na sebi, znati slušati i komunicirati, te naravno, konstantno učiti i educirati se.

Svoj zanat si posebno izbrusila kada je riječ o šminkanju mladenki. Koji su trenutno vodeći trendovi u svijetu vjenčanja kada je make up u pitanju?

Trenutni (i voljela bih da ostanu zauvijek) trendovi su totalno po mom guštu. Naglasak na prirodnoj ljepoti; zdrava i sjajna koža, blago osunčan ten, bez teških tekstura i grubih linija. Svježa i sjajna kremasta rumenila, zdravi sjaj i blage obrve. Oči su suptilno našminkane, istaknute parcijalnim trepavicama. Sjajna usta su se ove sezone vratila u velikom stilu.

Sigurna sam da si se do sada u svom radu susrela i sa suludim zahtjevima. Koji make up look ti je bio do sada najveći izazov?

Mislim da smo se svi u svojim počecima susreli sa raznoraznimm suludim zahtjevima, no kako se moj stil vremenom profiltrirao, tako su i klijentice, stoga je takvih situacija danas zaista minimalno. Djevojke i žene su postale nekako i samosvjesnije pa su samim time i zahtjevi realniji. Jedan od zahtjevnijih look-ova dogodio se upravo ove godine, u lipnju. U Dubrovniku sam bila dio dvodnevnog Indijskog vjenčanja. Bilo je izazovno ispuniti očekivanja mladenke i prilagoditi se indijskoj tradiciji šminkanja, ali drago mi je da sam uspjela i susrela se sa potpuno drugačijim stilom bridal make up-a.


Danas svjedočimo pomalo nerealnim očekivanjima od šminke zahvaljujući filterima i društvenim mrežama. Koliko su klijentice zapravo nerealne u svojim očekivanjima?

Instagram i društvene mreže, nažalost, su preplavljene raznoraznim filterima koji nameću publici i klijentima dosta nerealna očekivanja o tome kako make up izgleda i funkcionira uživo. Veliku, možda čak i ključnu, ulogu u cijeloj priči ima svjetlo. Svoj rad na društvenim mrežama i web-u trudim se prikazati maksimalno blizu onome kako on uživo i izgleda kako bi klijentice znale što mogu od mene očekivati. Pokazatelj da sam na dobrom putu mi je i trenutak kada pri razgovoru i konzultacijama s klijenticama vidim kakav tip make upa žele te da prihvaćaju sugestiju s moje strane, ako im, primjerice, određena vrsta eyelinera ne bi bila najbolji izbor radi spuštenog kapka.

Da planiraš make up za svoje vjenčanje, kako bi on izgledao?

Svakako bi to bio jedan od dva looka koji i inače volim nositi, a izabrala bih ga ovisno o tome kako bi se osjećala taj dan; savršen ten, crveni ruž i eyeliner (nije klasičan bridal, ali je to osobno look koji najbolje nosim) ili klasičan bezvremenski bridal koji najviše volim kreirati i za svoje mladenke; prozračan ten, blago osjenčani kapak i parcijalne trepavice te ruž prirodne boje usana/mesa s minimalno sjaja.


Što bi izdvojila kao veliko 'ne' kada je make up za vjenčanje u pitanju?

Veliko NE od mene je bilo kakvo eksperimentiranje kako bi klijentica bila 'posebnija' za svoje vjenčanje. S mladenkama uglavnom odradim probno šminkanje ranije kako bi se detaljno konzultirale oko look-a koji će nositi za svoj veliki dan. Smatram da trebate ostati svoje i prilikom odabira šminke za vjenčanje jer se u suprotnom može dogoditi potpuno suprotno – da si ne budete lijepe i da same sebe ne prepoznajete. Cilj je da budete najbolja verzija sebe!

Da moraš ponijeti jedan make up proizvod sa sobom na pusti otok, koji bi to bio i zašto?

Ako sam kriomice ponijela hidratantnu kremu i SPF, make up proizvod koji bi svakako išao samnom je korektor. Genetika me nije pomazila kada su u pitanju podočnjaci (smijeh).

Možeš li našim čitateljicama otkriti neki make up trik koji baš uvijek pali?

Prvenstveno njegujte i volite svoju kožu. Na lijepoj i zdravoj koži potrebne su minimalne korekcije šminkom i svaki make up izgleda ljepše. Manje je uvijek više!

Foto: Instagram
Objavljeno: 15.09.2022. u 11:05

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p