SELF

Kako rastanak može postati samo 'rast'? Odgovor se krije u istoimenom projektu studentice Akademije dramskih umjetnosti

Mora li svaki rastanak biti tužan?

Rastanak uvijek teško zvuči, ta riječ za mnoge od nas gotovo da nema ni jednu pozitivnu konotaciju. Bol, tuga, pomiješane emocije, početna nemoćnost u mirenju sa situacijom...Ipak, neizbježni su, događaju se svakodnevno, a da toga vrlo često nismo svjesni. Upravo ta činjenica pokretač je projekta Rast(anak).

Na početku opisa projekta Rast(anak) stoji nekoliko pitanja – mora li svaki rastanak biti tužan? Krije li se iz svakog tog rastanka nešto što ti pokaže da ipak u njemu ima i nečeg dobrog? Priča o rastancima nastala je kao diplomski projekt studentice 2. godine Produkcije audiovizualnih i multimedijskih projekata na Akademiji dramske umjetnosti Laure Pribanić.

Laura je s ostatkom autorskog tima kreirala projekt koji, povezujući istinite životne priče 7 protagonista, pojmove poput psihoterapije, mentalnog zdravlja, emocija i osobnog razvoja, istražuje odgovore na prethodna pitanja. Osim materijala koji je sniman 28 dana, projekt uključuje i podcaste sa stručnjacima iz raznih grana psihologije i sociologije te različitih smjerova psihoterapije i neispričane priče o (vašim/našim) rastancima.

Web serijal će tako donijeti 7 priča i 7 protagonista koji su doživjeli rastanak od nekoga/nečega, nakon kojeg njihov život, a ni oni nisu bili isti. Mora li svaki rastanak biti tužan? Vjerojatno mora. Jesmo li ga gotovo svi doživjeli barem jednom? Vjerojatno jesmo. Doživjeti tako značajnu životnu promjenu nije potrebno uvijek od početka do kraja 'odraditi' sa smiješkom. Ipak, u jednom trenu je moramo prihvatiti. Iako se razgovor o mentalnom zdravlju sve više stavlja u fokus, još uvijek nismo u eliminirali stigmu koja se veže uz odlazak psihologu, psihoterapeutu ili psihijatru. Činjenica da je rastanak nešto normalno i svakodnevno, može biti prilika da se otklone sumnje, oklijevanje u traženju pomoći te da na tom putu naučimo nešto više o sebi.

Zaključna misao koju projekt Rast(anak) nosi u sebi je da težina rastanka, period prebolijevanja, načini nošenja s istim – sve je individualno i razlikuje se od osobe do osobe. No, ono što je isto za sve koji doživljavaju bilo kakvu vrstu rastanka jest činjenica da svaki rastanak u konačnici nosi rast – emocionalni, duhovni, karakterni.

Više o projektu i nadolazećem web serijalu možete saznati ovdje.

Objavljeno: 10.10.2023. u 17:48

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p