SELF

Koje kozmetičke proizvode izbjegavati u trudnoći?

Proizvodi koje je najbolje staviti na pauzu za vrijeme trudnoće

Istina je da roditelji postajemo i prije nego svoje dijete primimo u ruke zato što već tada razmišljamo o sigurnosti samog djeteta te se odričemo brojnih stvari kako bi njegov rast i razvoj bio što sigurniji. Tako smo se odrekli možda neke omiljene hrane ili nezdravih navika, a popis proizvoda koji bi se trebali izbjegavati u trudnoći također je poprilično dugačak i zahtjeva baš svaku pažnju!

Kada ste trudni, izrazito je važno biti oprezan s nekim kozmetičkim proizvodima kako biste osigurali sigurnost svoje trudnoće i zdravlje djeteta. Znamo da na neke kozmetičke proizvode možemo reagirati drugačije od očekivanog čak i onda kada nismo u drugom stanju te da pojedini proizvodi zahtijevaju dozu opreza, kao i znanje kako ih aplicirati i koristiti u svojoj svakodnevnoj rutini, stoga smo u nastavku izdvojili nekoliko popularnih sastojaka u kozmetici s kojima biste trebali biti na oprezu za vrijeme trudnoće:

Retinoidi

 Oralni oblici retinoida, poput isotretinoina (Accutane), poznati su po svom teratogenom djelovanju i strogo su kontraindicirani tijekom trudnoće. Također bi trebali izbjegavati upotrebu topikalnih retinoida kao što su retinol i retin-A, jer njihova sigurnost tijekom trudnoće nije dovoljno istražena.

Salicilna kiselina

 Visoke koncentracije salicilne kiseline koja se često koristi za tretiranje akni, biste trebali izbjegavati tijekom trudnoće. Manje koncentracije (ispod 2%) obično se smatraju sigurnima, ali je najbolje konzultirati se s liječnikom kako biste dobili prilagođene preporuke.

Hidrokinon

Hidrokinon se često koristi za izbjeljivanje kože, kao i tretiranje hiperpigmentacije. Njegova sigurnost tijekom trudnoće nije dovoljno istražena, pa bi bilo najbolje izbjegavati ga tijekom tog razdoblja.

Formaldehid

Formaldehid je prisutan u nekim lakovima za nokte i proizvodima za ravnanje kose. Visoke razine izloženosti formaldehidu mogu biti štetne, pa je najbolje izbjegavati takve proizvode tijekom trudnoće ili koristiti one koji su označeni kao "formaldehid-free".

Ftalati

Ftalati su kemikalije koje se često nalaze u parfemima, losionima i lakovima za nokte. Istraživanja su povezala izloženost ftalatima s nekim problemima u razvoju fetusa, pa je najbolje izbjegavati proizvode koji ih sadrže.

Amonijak

Amonijak se nalazi u mnogim trajnim bojama za kosu. Iako je izloženost malim količinama amonijaka sigurna, prekomjerna izloženost može biti štetna. Ako trebate obojiti kosu tijekom trudnoće, razmislite o upotrebi prirodnih ili biljnih boja koje ne sadrže amonijak.

Iako se možda na prvu čini kao puno sastojaka, činjenica jest da je beauty svijet prepun sjajnih kozmetičkih proizvoda čije su formule izrazito nježne i hranjive, pa je možda najbolje upravo takve proizvode staviti u fokus svoje rutine!

 

Foto: Instagram
Objavljeno: 25.05.2023. u 10:01

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p