SELF

Kozmetički sastojci koje biste trebali izbjegavati za vrijeme trudnoće!

Edukacijom do zdravlja!

Posljednjih deset godina živimo ubrzanim tempom života, to se osobito odnosi na žene koje jako puno stvari trebaju uskladiti. Uz to sve planiranje trudnoće i samo razdoblje koje dolaze nakon nje nije jednostavno za bilo koju ženu. U tom smislu je trudnoća zahtjevno razdoblje u kojem se događaju razne psihičke i fizičke promjene koje su do tada bile nepoznanica i potrebno je jako puno edukacije i znanja. Danas na tržištu postoje razni edukativni materijali o tom životnom razdoblju pa se potrebno educirati i o određenim proizvodima koje koristimo.

Ovo se osobito odnosi na kozmetiku. Riječ je o sastojcima koji jednostavno za vrijeme trudnoće nisu preporuka za koristiti. Trudnici je u ovom zahtjevnom razdoblju najvažnije zdravlje i većina žena se u tom razdoblju odriče nezdravih navika. No, vrlo često se zaboravlja na sastojke koji se nalaze u kremama koje koristimo za tijelo i lice. Pa tako u nastavku izdvajamo sastojke koje biste trebale izbjegavati dok ste u trudnoći.

 Oxybenzone

Riječ je o sastojku koji se nalazi u kremama za sunčanje. Vrlo brzo ćemo početi koristiti kreme za sunčanje jer se bliži sezona kupanja. U tom smislu treba pripaziti na sastojke i pozorno čitati deklaracije na proizvodima. Trebalo bi izbjegavati kreme koje u sebi sadrže avobenzone i oxybenzone. Riječ je o sastojcima koji inače drugim sastojcima omogućuju prodiranje u kožu, no kada je u pitanju trudnoća mogu izazvati hormonalne smetnje i zbog toga se u tom periodu ne bi smjeli koristiti.

Retinol

Riječ je o sastojku koji je posljednje vrijeme jako popularan i nalazi se u većini anti-age krema za lice. Unatoč činjenici da ih dermatolozi i farmaceutska industrija favoriziraju zbog znanstveno utemeljenog učinka pa preuranjeno starenje kože, ovi sastojci nose određeni rizik vezano za trudnoću. Kada govorimo o prevelikom riziku uglavnom se to odnosi na lijekove iz skupine retinoida, a ne na kozmetiku, zbog apsolutne sigurnosti za zdravlje majke, preporuka je izbjegavati ove proizvode za vrijeme trudnoće.

Salicilna kiselina

Riječ je o sastojku koji je vrlo učinkovit i djelotvoran u borbi protiv akni. Salicilna kiselina spada u grupu tzv. Beta-hidrosi kiselina (BHA) koji djeluje tako da pospješuje uklanjanje mrtvih stanica s površine kože. Međutim, ovaj sastojak nikako nije poželjno koristiti u trudnoći, no to ne znači da se u potpunosti trebamo odreći ovog sastojka nego je samo potrebno pogledati na deklaraciji sadrži li određeni proizvod preveliku količinu ovog sastojka. Ono što svakako treba izbjegavati su kemijski pilinzi sa salicilnom kiselinom.  

Foto: Instagram
Objavljeno: 25.04.2022. u 14:18
Tagovi: trudnice, TRUDNOĆA

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p