SELF

Oslobađajući trend: Grudnjaci za mlađe generacije predstavljaju nepotreban dodatak koji će uskoro postati stvar prošlosti?

‘No bra’ trend preplavio je društvene mreže
Od kasnog 19. stoljeća pa sve do danas grudnjak se nametnuo kao jedan od onih modnih komada koji imaju značajno mjesto u ženskoj modi, ali i ženskoj povijesti. Od prvih steznika koji su imali funkciju grudnjaka pa sve do modernih, svestranih oblika kakve poznajemo danas, grudnjak je oduvijek bio ne samo modni dodatak, već i svojevrstan simbol društvenih normi, a onda i ‘udobno rješenje’ za postizanje savršenih outfita mnogih žena. No, posljednjih godina (ponovno) se pojavio trend koji još jednom dovodi u pitanje sve ove konvencije, a koji bi mogao po prvi puta potpuno odbaciti ideju o grudnjaku kao obveznom (ženskom) modnom komadu.

Promatrajući povijesni razvoj grudnjaka, sasvim je jasno kako je on usko isprepleten s modnim trendovima. No, još i prije pojave modernog grudnjaka, povijest svjedoči razdobljima kada su žene kolektivno odlučile potpuno odbaciti restriktivno donje rublje. Početnom 20. stoljeća zabilježena je prva pobuna protiv korzeta iz prethodnog doba, a žene su, tražeći oslobođenje od krute, neudobne odjeće, počele nositi široke modele raznih outfita i potpuno izbjegavati korzete i grudnjake. To je bio prvi značajan primjer ‘no bra’ trenda u modernoj povijesti, a nakon njega uslijedio je onaj u sklopu feminističkog pokreta - u 1960-im godinama.

Feminizam kao pokret ponovno je potaknuo zanimanje za odbacivanjem konvencionalnog donjeg rublja koje se smatra ‘pristojnim’, a prosvjedi paljenja grudnjaka nisu samo označavali borbu protiv društveno prihvatljivih normi, već i patrijarhalnih normi u globalu, koje su same po sebi predstavljale svojevrsni alat društvene kontrole. Iako nisu sve feministkinje podržale ovu praksu odbacivanja grudnjaka kao obveznog modnog komada, ona je nedvojbeno pridonijela diskursu u čijem je središtu - slobodan izbor žena. 
 
Danas, u 21. stoljeću, trenutni trendovi koji okružuju temu grudnjaka pokazuju sličnosti s povijesnim događanjima, no s velikom modernom složenošću i jednom posve novom dinamikom. Naime, spomenuti pokret više ne znači samo borbu protiv patrijarhata i odbacivanje neudobne odjeće, već je riječ o prihvaćanju vlastitog tijela, redefiniranju standarda ljepote i iskrivljene percepcije ženstvenosti. I zaista, grudnjaci se više i ne promatraju kao obično donje rublje, već prolaze kroz značajne promjene i prilagođavaju se željama žena, evoluirajući od potrebe do osobnog izbora. Žene slobodno odlučuju ne nositi grudnjake, prikazujući svoju odjeću i outfite na različite i kreativne načine, a sve kako bi naglasile da su prirodne grudi lijepe i normalne.

Snaga ovog pokreta danas je dovedena na posve novu razinu u digitalnom svijetu, s hashtagom “no bra" koji je iskorišten na više od 600 milijuna videa samo na TikToku. Trend su podržale svjetski poznate Tiktokerice i holivudske zvijezde kao što je Vaninileon, Dua Lipa i Kendall Jenner koje su potaknule razgovore o izgledu tijela, osobnom izričaju i društvenim očekivanjima. Iako ne prihvaćaju svi ovaj trend, sasvim je očigledno kako se mlađe generacije u nikad većem broju samouvjereno upuštaju u istraživanje ove problematike, a zbog čega je ‘no bra’ trend za milijune djevojaka diljem svijeta već sada postao novo normalno.
 
Američka psihologinja Carly Dober ističe kako prihvaćanje ovog trenda, u ovim okolnostima, predstavlja pravo oslobođenje za mnoge žene, potičući ih da zauvijek odbace zastarjele konvencije i prihvate svoja tijela onakvima kakva zaista jesu. Ovaj pokret u modernom kontekstu digitalnog doba ima nikada veći i moćniji potencijal preoblikovati stavove prema samoprihvaćanju i redefiniranju standarda ljepote, a zbog čega je važno primijetiti i da njegova bit nadilazi puko ‘rješavanje donjeg rublja; Pokret mnogo govori o promjenjivim perspektivama žena Generacije Z i pozitivnim učincima koje njihova snažna prisutnost na platformama društvenih medija, uz potporu utjecajnih osoba, može izazvati. A hoće li nove generacije po prvi puta u povijesti pretvoriti još jedan 'no bra' trend u trajnu, stabilnu društvenu promjenu, tek nam preostaje saznati...
@saforme_

Its 2023 ladies stop wearing traditional bras!!!

♬ vampire - Olivia Rodrigo

Foto: Unsplash, Instagram, TikTok
Objavljeno: 20.08.2023. u 12:23

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p