SELF

Ova zemlja zabranjuje ulazak svima koji su ikada optuženi za obiteljsko nasilje!

Velika odluka koju je javnost dočekala s oduševljenjem
Australija, baš kao i mnoge druge zemlje, već godinama intenzivno pokušava riješiti problem obiteljskog nasilja čije brojke vrtoglavo rastu od 2005. godine. Upravo zato, australska vlada je još 2019. objavila novo pravilo prema kojem svi obiteljski zlostavljači mogu biti izbačeni iz zemlje, baš kao i posjetitelji te turisti kojima je ulazak u zemlju potpuno zabranjen ako postoje zabilježeni podaci o počinjenu nasilničkih zločina.

Ovom odlukom Australija šalje snažnu poruku obiteljskim zlostavljačima diljem svijeta koja jasno kaže: Ovdje niste dobrodošli! Ova je zemlja još davno započela s individualnim zabranama prema pojedincima koji su počinili teške obiteljske zločine; Tako je svojedobno američkom R&B pjevaču Chrisu Brownu i boksačkoj zvijezdi Floydu Mayweatheru bio zabranjen ulazak u zemlju nakon što su osuđeni za obiteljsko nasilje, a sada se ta zabrana odnosi na sve strane posjetitelje i stanovnike koji su proglašeni krivima za nasilje nad ženama ili djecom. Novi zakon odnosi se i na osuđene obiteljske zlostavljače koji već imaju vize i žive u Australiji, a koji također mogu biti izbačeni prema novom pravilu.


Poruka je jasna: ako ste osuđeni za nasilni zločin protiv žena ili djeco, niste dobrodošli u ovu zemlju, gdje god se prekršaj dogodio, kakva god kazna bila,” kazao je savezni ministar Australije David Coleman koji je posve oduševio svjetsku javnost, a koja mahom potiče svoje države da se ugledaju na nedavne poteze Australije koja je napokon poduzela konkretne akcije kako bi stala na kraj obiteljskom nasilju koje se, kako i sami kažu, u većini svjetskih zemalja neprestano gura pod tepih…
Foto: Unsplash, Pexels
Objavljeno: 30.12.2022. u 10:47

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p