SELF

Razgovarali smo s doktoricom o energetskoj infuziji koja je popularna nakon mamurluka, burn outa i zbog iscrpljenosti

Biste li isprobali ovu vrstu terapije?

Kronični umor, iscrpljenost, burn-out sindrom, oslabljeni imunitet – sve su to simptomi koje većina nas doživljava. Razlog tomu je užurban način života, stres i nepravilna prehrana. Svatko bira način kako će se nositi s time, a jedna od opcija koja postaje sve popularnija jest takozvana „energetska infuzija“.

Budući da sve češće na društvenim mrežama vidimo poznata lica spojena na infuzijsku cjevčicu, odlučili smo porazgovarati sa stručnjakinjom dr. Anom Brundulom - specijalisticom anesteziologije, reanimatologije i intenzivne medicine u poliklinici Amruševa.

Što je intravenska terapija ili „energetska infuzija“?

„Intravenska terapija je svaka ona terapija koja se primjenjuje putem kanile koja je postavljena u venu – to je zapravo cjevčica putem koje se daje intravenska terapija. Putem intravenskih infuzija mogu se primijeniti infuzijske otopine, elektroliti, vitamini, minerali, lijekovi, prehrana.“ – objasnila je osnove.

Tko se može podvrgnuti ovoj metodi?

"Svaki medicinski postupak mora biti temeljen je na dokazima i znanstvenim činjenicama. Iz navedenih razloga intravenska infuzija, preporuka je za sve pacijente koji imaju ograničenja unosa ili povećanje potrebe te ne mogu nadoknaditi energetske, nutritivne, vitaminske, rehidracijske potrebe organizma uobičajenom prehranom. Dakle, govorimo o različitim akutnim i kroničnim stanjima i bolestima. Primjerice, akutne bolesti i stanja praćena povraćanjem, zbog nemogućnosti unosa na usta zahtijevaju primjenu infuzija i lijekova intravenskim putem."

Mogu li je koristiti trudnice?

"Važno je znati da intravenska terapija ima mjesto u primjeni ne samo u bolesti, već i u fiziološkim stanjima. Primjerice trudnoća je fiziološko stanje, no može biti praćena mučninama, povraćanjima koje su iscrpljujuće za trudnice. Prema aktualnim znanstvenim radovima i dokazima primjena infuzije B 6 vitamina ima značajan učinak na smanjenje mučnine i povraćanja u trudnoći te je dobrog sigurnosnog profila za trudnicu i dijete."

Kako kaže doktorica, svaka primjena ove vrste terapije jest individualna te mora biti vođena od strane stručne osobe.

Zanimalo nas je kako izgleda zahvat?

„Nakon razgovora s liječnikom i uvida u medicinsku dokumentaciju, liječnik prezentira terapijski plan. Nakon toga slijedi postavljanje kanile u venu, što je kratkotrajan i minimalno bolan postupak. Intravenska terapija primjenjuje se kroz 30 – 45 minuta, a pacijent pri tome leži u ugodnom okruženju.“

Ponekad se koristi kod liječenja mamurluka ili nakon izlaganja tijela naporu do njegovih krajnjih granica – koliko je često intravenska terapija (samo) odgovor na nemaran stil života?

„Intravenska terapija nema čarobnu moć. Uvijek treba poštovati pravilnu prehranu te konzumaciju hrane na usta i adekvatnu hidraciju uz redovit san i odmor. Liječenju i primjeni treba pristupiti individualno, sukladno aktualnim potrebama i stanju organizam.“

Koje su sve dobrobiti ove terapije?

"Dobrobit intravenske terapije nije jednoznačna ni univerzalna. Ona ovisi o tome zašto se primjenjuje i što se primjenjuje. Primjerice, ako je naše tijelo izloženo dehidraciji uslijed povraćanja, proljeva, primjena infuzija i elektrolita nadoknadit će izgubljeni volumen tekućina, minimalizirati žeđ, ukloniti bol u mišićima, spriječiti razvoj glavobolje uslijed dehidracije, nestat će malaksalost."

Koja su pravila kojih bi se trebalo držati prije ili poslije intravenske terapije?

"Primjena intravenske terapije ne zahtijeva nikakvu posebnu pripremu. O postupku iza primjene infuzije svaki pacijent će biti savjetovan prije otpusta. Postoje specifičnosti vezane uz tip intravenske terapije, primjerice nakon primjene vitaminske infuzije, preporučuje se obilno uzimanje tekućine na usta i izbjegavanje izlaganja suncu. Ako intravenska infuzija izaziva pospanost, pacijent bude upozoren da ne vozi."

Postoje li neka ograničenja kad je u pitanju intravenska terapija?

"Intravenska terapija je medicinski postupak. Svaka medicinska intervencija/postupak ima svoju indikaciju, kada se smatra da će primjena biti od dobrobiti i sigurna za pacijenta te kontraindikaciju, kada primjena infuzije može pogoršati stanje pacijenta. Primjerice, pacijenti koji se liječe dijalizom imaju ograničenja vezana uz volumen infuzije, zatim određeni deficiti enzima limitiraju primjenu vitamina C. Zato prije svake primjene intravenske terapije, savjetujem pacijente da razgovaraju sa stručnom osobom."

Ako vas je ova priča zainteresirala i smatrate da vam je ova vrsta terapije potrebna. Što dalje?

Najbolje se konzultirati sa stručnjacima. Individualnim razgovorom, uvidom u medicinsku dokumentaciju te objektivizacijom zdravstvenog stanja pacijenta liječnik procjenjuje indikaciju.


Foto: Profimedia, Poliklinika Amruševa
Objavljeno: 18.11.2023. u 12:38

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p