SELF

Španjolska bi mogla postati prva zemlja koja omogućava ženama slobodne dane zbog bolne menstruacije!

Promjena koju želimo vidjeti i u našoj zemlji!

Gotovo niti jedan prirodan proces ne izaziva toliki osjećaj srama i nelagode kao menstruacija, a što potvrđuju i brojni nazivi koje smo do sada osmislili kako bi izbjegavali izgovaranje same riječi menstruacija. Tetka, menga, stvari samo su neke od opisnih riječi koje koristimo kako bi umanjili osjećaj srama, stoga je itekako riječ o tabu temi o kojoj se treba više pričati kako bi se poboljšala kvaliteta života žena...

Također, tema o kojoj se zapravo i ne govori previše su izrazito bolne mjesečnice, a što je dio svakodnevice žena diljem svijeta. Brojni su razlozi zašto mjesečnice mogu biti bolne; od zdravstvenih razloga, preko načina života, pa sve do genetskih predispozicija, no činjenica jest da bez obzira na strašnu bol koju menstruacija nerijetko donosi sa sobom, od svake se žene očekuje jednaka predanost svakodnevnim obavezama. Koliko puta vam se dogodilo da te dane u mjesecu jedva da imate snage ustati iz kreveta, a kamoli jednakim tempom obavljati sve obaveze koje imate u rasporedu? Ovaj problem definitivno ne bi smio biti zanemaren i banaliziran, a kao jedna od prvih zemalja u Europi koja je to prepoznala je - Španjolska.Kod intenzivnih i hendikepirajućih menstruacija, Španjolska planira uvesti mogućnost bolovanja. Trenutno je u nacrtu zakon koji bi ženama omogućio tri slobodna dana u mjesecu, a u nekim okolnostima i do pet, a ako bude izglasan, bit će to prvi zakon takve vrste u Europi. Također, bolovanje zbog bolne menstruacije bi se moglo dobiti uz liječničku ispričnicu. “Kad postoji problem koji se ne može riješiti medicinski, mislimo da je suosjećajno ponuditi privremeni dopust”, izjavila je španjolska državna tajnica Ángela Rodríguez.

No, ovo je samo dio reforme koju uvodi Španjolska kada je u pitanju zdravlje žena i njihova kvaliteta života. Tako se u Španjolskoj ulošci i tamponi neće dodatno oporezivati te će biti osigurani za žene koje si ih ne mogu priuštiti. Definitivno je riječ o promjenama koje bi trebale slijediti i druge razvijene zemlje Europe, pa se nadamo da će one uskoro pokucati i na naša vrata!

Foto: Unsplash, Pexels
Objavljeno: 13.05.2022. u 12:15
Tagovi: Žena

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p