SELF

'Što Nam Serviraju' - Knjiga koja pobija mitove o hrani koje ne propitkujemo: Jesu li proteini jedan od najvećih marketinških trikova današnjice?

Tim Spector predstavio knjigu u Zagrebu
U posljednje vrijeme, hrana je postala središnja tema brojnih rasprava i kontroverzi, a o autoru Timu Spectoru, profesoru genetičke epidemiologije na King’s Collegeu u Londonu, ovih dana se govori s posebnim poštovanjem. Naime, Spector je hrabro preispitao mnoge prehrambene mitove u modernom svijetu, a njegova knjiga, "Što Nam Serviraju", postala je bestseler u Hrvatskoj, donoseći odgovore na pitanja na koja mislimo da znamo odgovor, kao što su: je li doručak doista najvažniji obrok u danu, ima li smisla brojati kalorije te je li ispijanje kave štetno?

Knjiga je izazvala veliko zanimanje javnosti od objavljivanja, a ove je srijede predstavljena i u Hrvatskoj. Spector je istraživao mnoge dijete, službene preporuke i "čudesne" ljekovite pripravke te je pobio uvriježene mitove. Potiče nas da ponovno razmotrimo svoj odnos prema hrani, ne samo zbog vlastitog zdravlja, već i budućnosti planeta na kojem živimo. Jedno od ključnih pitanja kojima se Spector bavi je li doručak zaista najvažniji obrok u danu. Kroz svoja istraživanja, dovodi u pitanje tu tvrdnju koja je postala gotovo univerzalna istina. Svojim pionirskim radom također ruši mit o brojenju kalorija kao nužnom pristupu prehrani, a postavlja i pitanje o štetnosti ispijanja kave, odlazeći korak dalje od uobičajenih diskusija.
 
Profesor Spector je također naglasio važnost personalizacije prehrane. Njegova istraživanja pokazuju da ne postoji univerzalna dijeta koja odgovara svima. Svako tijelo je jedinstveno, stoga je potrebno eksperimentirati s hranom kako bismo pronašli pravilan pristup prehrani za sebe. Još jedan od ključnih mitova koje je Spector analizirao je i mit o potrebi za proteinima. Tvrdi da većina ljudi ne pati od manjka proteina, već naprotiv, često unosimo previše proteina u naš organizam. Umjesto toga, ističe važnost konzumiranja vlakana iz različitih izvora hrane, poput povrća, grahorica i orašastih plodova. 

Njegova knjiga ne samo da baca novo svjetlo na naše prehrambene navike, već također potiče promjene u načinu poimanja hrane. Spector predviđa da će se u budućnosti hrana indeksirati prema razini obrade, a također će se uvesti novi indeksi koji će odražavati korisnost hrane za naš mikrobiom. Ova knjiga nije samo poziv na promjenu prehrambenih navika, već i poziv na promjenu svijesti o hrani koju jedemo. Naručiti je možete na linku.

Foto: Instagram
Objavljeno: 10.10.2023. u 09:03

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p