SELF

Tik Tok uvodi opciju koja upozorava na to koliko vremena provodite ispred ekrana!

Svjesnije korištenje društvenih mreža!

Tik Tok najpopularniji je društveni medij, a među najvećim korisnicima se posebno ističu mlađe generacije. Izazovi roditeljstva danas su uvelike vezani za korištenje društvenih mreža te traženju balansa između dobrobiti za dijete i toga da dijete internetski ne izolirate. Prošloga tjedna svjetskim medijima odjeknula je jedna važna informacija koja se upravo odnosi na ovo pitanje.

Pretjerano provođenje vremena pred različitim ekranima boljka je današnjice. Često prebacujemo taj problem isključivo na djecu, iako se nekada čini da i odrasli podjednako imaju problema s ograničavanjem vremena koje provode na različitim društvenim mrežama. Ipak kada se radi o djeci i mlađim korisnicima, važno je da aplikacije rade na posebnim opcijama i većim nadzorom sa svrhom zaštite najmlađih korisnika.

Nova opcija namjenjena je najmlađim korisnicima

Radi se o tome da je Tik Tok uveo limit „skrolanja“ od 60 minuta za korisnike mlađe od 18 godina. Odnosno, na svim korisničkim računima mlađih od 18 godina automatski je aktivirana postavka koja nakon sat vremena zaključava zaslon i od korisnika traži da unese šifru kako bi nastavio korištenje, objavio je Tik Tok. Iako se na prvi pogled ova postavka čini besmislenom jer možemo pretpostaviti da će većina tinejdžera samo upisati potrebne informacije i nastaviti s korištenjem, donesena je na temelju istraživanja o svjesnosti korištenja mobilnih aplikacija. Ideja je da ako znamo točno koliko vremena provodimo pred ekranom, da ćemo biti svjesniji onoga što radimo i lakše se odvojiti od ekrana. Dakle, Tik Tok ovom postavkom želi da njegovi mlađi korisnici donose svjesne i namjerne odluke o svom provođenju vremena na aplikaciji, što bi moglo značiti da će i češće uzeti pauzu. Iako ova opcija u potpunosti ne limitira vrijeme provedeno na mobitelu, barem mlađim korisnicima daje određeno upozorenje koje prekida bezumno „skrolanje“ i pomaže u donošenju boljih odluka.

Foto: Unsplash, Pexels
Objavljeno: 06.03.2023. u 12:07

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p