SELF

Tko su žene čija su lica sinoć privukla pažnju brojnih Zagrepčana?

Otkrijte sudbine žena skrivenih u tvorničkim halama
Prije nego što odjevni predmet završi na policama trgovina i, naposljetku, u našem ormaru, u različitim fazama izrade on prolazi kroz niz ruku. U pitanju su ruke tekstilnih radnika - najčešće žena - koji i u današnje doba nerijetko rade za neadekvatnu plaću i u lošim uvjetima. Upravo je hrvatskim tekstilnim radnicama, čija lica skrivena iza tvorničkih hala svjedoče društvenim promjenama, posvećena izložba "Šavovi" umjetnice Ivane Mrčele, čije je otvorenje u srijedu u zagrebačkoj Galeriji Bernardo Bernardi izazvalo veliki interes.

Ivana je dizajnirala ambijent u kojem sudbine radnica postaju vidljivije, a njezina prostorna tekstilna instalacija promišlja slojevitost tekstila i same tekstilne industrije. "Čitala sam knjigu Ivane Biočine "Proizvedeno u Hrvatskoj", koja se bavi istraživanjem socijalne i ekonomske povijesti naše tekstilne industrije. Kako sam oduvijek bila vezana za ljudsku figuru i portrete te sam se dosad mnogo bavila položajem žena u Hrvatskoj, lica tekstilnih radnica iz tvornica poput Dalmatinke, Vesne, Čateksa, Nade Dimić i Kamenskog s fotografija iz različitih razdoblja posebno su me se dojmila", ispričala nam je Mrčela, dodavši kako je u tom trenutku poželjela napraviti svojevrsni hommage ovim vrijednim, ali nerijetko marginaliziranim ženama.

"Uzela sam predmete pomoću kojih su zarađivale za život - šivaću mašinu, tekstil i konac, izolirala njihove figure s fotografija i napravila portrete njima u čast. Sve je napravljeno na mašini - kosa, lice, tijelo, ruke. Također, tekstil je proziran pa se figure naziru jedna u drugoj. Tjedne i tjedne sam provela za mašinom i ustvari dobila dojam kako izgleda njihova svakodnevica", kaže Ivana. Galerijski je prostor "obukla" u boju kako bi se postigao dojam izloga, a figure radnica posložene su unutra. Mnogo su više nego u stvarnosti (čak 2,3 metra), a svaka od njih na sebi nosi etiketu s imenom, baš poput gotovih tekstilnih proizvoda koje stvaraju.

 

Foto: PR
Objavljeno: 18.05.2023. u 10:24
Tagovi: galerija, izložba

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p