SELF

Treniranje u trudnoći postaje sve popularnije, a evo zašto je ono poželjno za vrijeme, ali i nakon same trudnoće!

Intervju: Veronika Ćurković

Treniranje u trudnoći nešto je na što se sve veći broj žena odlučuje, kada je naravno zdrava trudnoća u pitanju. Ovdje ne govorimo o teškim, napornim treninzima u kojima je naglasak na fizičkom izgledu i zategnutoj figuri, već o sigurnim pokretima koji samu trudnoću, ali i period poslije nje čine ženama značajno lakšima i manje izazovnima...

Vjerujemo da se mnoge žene za vrijeme trudnoće, a pogotovo u periodu postpartuma osjećaju prepuštenima same sebi. "Sve će to prirodno doći na svoje" komentari su koji su se duboko ukorijenili u stavove društva prema trudnoći i oporavku od iste, no zašto ići težim putem te prepustiti stvari u ruke prirode, kada zapravo puno toga dobroga možemo napraviti za sebe i svoje tijelo sigurnim i pametnim pokretima? Upravo to pruža FitNest, jedinstveno mjesto namijenjeno ženama koje žele i mogu biti aktivne u trudnoći ili koje žele kvalitetniji oporavak nakon poroda. FitNest nije samo mjesto na kojem ćete razgibati svoje tijelo, već ćete o njemu puno toga naučiti, osvijestiti si važnost svakog pokreta koji možda u danu sto puta napravite krivo, razumjeti kako naše tijelo u ovim stanjima funkcionira te postati dio zajednice žena koje prolaze kroz isto i s kojima možete dijeliti neka svoja iskustva, postavljati pitanja za koja vam nitko neće reći da su glupa te jednostavno stvoriti sustav podrške koji je itekako važan u ovim periodima života.

Iza FitNesta stoji Veronika Ćurković, magistra kineziologije i instruktorica prenatalne joge, a koja uz mnoštvo završenih edukacija na temu trudnoće i postpartuma pomaže ženama da osvijeste koliko je važno biti aktivan u trudnoći te kako da što lakše prođu kroz proces oporavka nakon poroda. S Veronikom smo porazgovarali o cijeloj ideji FitNesta, stoga više saznajte u intervjuu u nastavku teksta!

FitNest je jedinstveno mjesto rezervirano za trudnice, ali i žene koje traže kvalitetnu rehabilitaciju nakon poroda. Kako se rodila ideja za pokretanje FitNesta?

Kako sam godinama radila u rekreativnom fitnessu, uvijek bi došla neka trudnica kojoj je trebalo prilagoditi vježbe. U svojoj prvoj trudnoći krenula sam još dublje učiti i shvatila sam da prenatalno vježbanje može (i treba) biti puno više od prilagođenih vježbi. I sama sam tada krenula na prenatalno vježbanje kod jedne divne žene, gdje sam se osjećala sigurno i podržano, i znala sam da je to grana u kojoj ću se usavršavati dalje.

Koji sve programi postoje u FitNestu?

Postoji prenatal, dakle vježbe za trudnice, ali i postnatal, vježbe za mame s bebama, gdje radimo na rehabilitaciji tijela nakon poroda i nježno jačamo tijelo iznutra prema van. Novi program od ove jeseni je i Sweet sweat! To je program za mame koje prođu postnatal i pitaju "što sad?" Na programu radimo na snažnom i zdravom tijelu, a najbolje je što mame mogu dovesti svoje todlere na trening. To mnogima puno znači, a i za djecu je odlično da od najranije dobi upijaju zdrave navike svojih roditelja.

FitNest je zapravo puno više od klasičnog treninga jer obuhvaća i jedan edukativan segment gdje učimo o svom tijelu i promjenama koje se u nama događaju. Koliko je važno u trudnoći, ali i poslije nje biti u doticaju s vlastitim tijelom i koje su neke najveće prednosti?

Volim da žene s kojima radim znaju točno zašto radimo neki pokret i vježbu. Da su svjesne svojeg tijela, da su u doticaju s njim kroz dah i pokret. Želim da znaju što se točno događa s tijelom tijekom devet mjeseci trudnoće i da lakše iznesu sve te promjene. Nakon toga, imamo već neke temelje za rehabilitaciju koju bi svaka žena trebala proći, bez obzira kada je rodila. I sama kroz ove godine vidim koliko mi pokret pomaže da budem u doticaju sa svojim tijelom, da znam što mi tijelo govori i da prepoznam kada mi šalje crveno svjetlo. Nije svaka osoba ista i ne odgovara svakom isti tip treninga.

Koje su neke najčešće zablude u vezi trudnoće i postpartuma s kojima ste se do sada susreli u svom radu?

Ima ih mnogo, ali dvije najveće su da trudna žena mora mirovati (pričamo o zdravoj trudnoći bez komplikacija) i druga da se nakon poroda mora krenuti jako i vratiti tijelo u stanje prije što brže. Puno tegoba žene naprave ako prerano krenu s jakim treningom, koje se možda ni ne pokažu odmah, ali kasnije u životu dođu na naplatu.

Koja pitanja vam najčešće žene postavljaju u vezi trudnoće ili oporavka nakon poroda?

Žene koje dođu na prenatal najčešće pitaju do kad smiju vježbati; odgovor je do kraja. Žene nakon poroda pitaju gdje krenuti. Puno je informacija pa su žene ponekad izgubljene što je za njih najbolje.

U treninzima se često referirate na pravilno disanje. Zašto je ono toliko važno, pogotovo u ovim stanjima te koje sve prednosti pruža, primjerice za vrijeme poroda i u oporavku nakon poroda?

Pravilno disanje je temelj za dobar pokret i dah nas vodi kroz svaki pokret. U procesu disanja osim dijafragme sudjeluju i mnogi drugi mišići. U trudnoći upravo taj dio tijela doživljava najveće promjene pa je važno da sve radi sinkronizirano i bez kompenzacija. Važno nam je da resetiramo i vratimo postavke disanja kao kada smo bili bebe. Kada imaju svijest o disanju trudnice lakše prolaze sve faze poroda, a za oporavak nakon disanje je jedna od prvih vježbi koje se rade da bi se unutrašnje strukture abdomena vratile na mjesto i ojačale.

Trenutno traju online treninzi, a uskoro planirate imati uživo susrete. Gdje će se oni održavati i kako se na iste prijaviti?

Na web stranici dostupne su sve informacije o programima, a prijaviti se može na info@fitnest.hr, na formi za prijave na webu putem Instagram ili Facebook profila. S treninzima uživo startamo 4. rujna.

Koji su vam budući planovi za FitNest?

Uh, ima ih puno! Za početak već ovu jesen spremam Online program tako da cijela ova priča bude dostupna za što više žena. A dalje…vidjet ćemo!

Foto: Instagram
Objavljeno: 04.08.2023. u 11:07

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p