SELF

Zašto je ljeto pravo vrijeme za davanje otkaza?

'Možda zauvijek ostanem na godišnjem'

'Dati otkaz' izraz je koji često u sebi nosi nekakvu težinu i negativnu konotaciju jer pretpostavljamo da je situacija došla do točke pucanja i ostalo nam je to zadnje 'ma, dat ću otkaz'. Ipak stvari ne moramo tako postaviti, a ljeto je pravo vrijeme da točku pucanja preobrazimo u proces mijenjanja, a evo i zašto smo došli do te ideje...

Prije svega morate znati da iza ovog naslova ne stoji nikakva znanstvena teorija ili riječ stručnjaka, već samo mišljenje osobe koja je počela prebirati po nekim stvarima dok je prvi put ljenčarila na moru ovog ljeta. Dakle, riječ je konceptu. Kao i obično koncept ne mora vrijediti za svakoga u svakoj situaciji i ako ste ovo shvatili isključivo kao tekst o vašoj trenutnoj poslovnoj poziciji s kojom niste zadovoljni, otkaz nema veze s godišnjim dobom. Dajte ga odmah! Nije lako, ali još je teže svaki dan se nositi s nezadovoljstvom. Ni jedan posao nije idealan, ali to ne znači da trebamo prestati tražiti bolje opcije za sebe jer sigurno postoje.

Gdje je nestala novogodišnja odluka?

Popularno, promjene, nove odluke i nove navike donosimo nakon Nove godine. Iz nekog nepoznatog razloga, prihvatili smo bez razmišljanja početak kalendarske godine kao svoju priliku za novi početak. Taj pritisak koji dolazi nakon razdoblja euforije i blagdana, opere nas kao hladan tuš. Obično već u prva dva tjedna emocionalno i financijski istrošeni dok kiša pljušti, a mrak pada već u 16 i 30, prekršimo i onu najmanju odluku da nećemo jesti čokoladu baš svaki dan.

Zašto je ljeto idealno vrijeme za promjene?

S druge strane, ljeto dolazi nakon što smo već dobar dio toga zeznuli i nakon što smo se izborili s hrpom zadataka koji trebaju biti riješeni prije godišnjeg odmora. Dan duže traje, više se družimo, događanja potpuno ožive gradove, općenito osjeća se taj nalet energije čak i na +35. I onda smo napokon na zasluženom odmoru, ležimo i ne radimo ništa, sami sa sobom i svojim mislima. Razmišljamo o tome kako bi bilo dobro nikad se više ne pomaknuti s tog mjesta na kojem smo pronašli savršen omjer sunca, hlada, topline i povjetarca. I kako bi bilo dobro dati otkazi i živjeti od uzgajanja lavande na Hvaru. 

Upravo taj tok misli može postati najveća inspiracija za promjenu. Biti prisutan u trenutku i zapravo čuti ono o čemu razmišljamo nije ni malo lagano kada svaki dan jurimo s posla kući, iz kuće na trening, s treninga na poslovnu večeru, s poslovne večere razgrnuti veš i tako u krug. Ljeto je pravo vrijeme da date otkaz, drugim riječima, odlučite nešto promijeniti. Slobodno vrijeme koje imamo na raspolaganju tijekom godišnjeg odmora ne mora biti pasivno utrošeno. Vjerojatno ćete se naći na nekoj lijepoj lokaciji koja vam omogućuje da je istražite, osim toga obično imamo dovoljno vremena da se bavimo nekim hobijem koji nas stimulira, u najmanju ruku puno je više prilika da upoznate nove ljude ili da više razgovarate s postojećim krugom poznanika. Sve to odlična je podloga za osvještavanje vlastitih želja i razmišljanja ili za sagledavanje svoje svakodnevice iz nekog skroz drugačijeg kuta kada napustite svoju 'jureću' ulogu. Tko zna, možda i uspije posao s lavandom.

Foto: Instagram
Objavljeno: 27.06.2023. u 22:19

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p