SELF

Zašto je treniranje u trudnoći poželjno?

Svi benefiti treniranja u trudnoći

Iako trudnoću percipiramo kao jedno sasvim drugo stanje (što u suštini i je), ono što se često događa jest to da se odreknemo svih aktivnosti u kojima smo ranije uživale, a da za to ne postoji nikakav valjani razlog. Jedna od tih stvari jest nešto aktivniji način života koji je izrazito korisno uključiti i za vrijeme trudnoće jer ima brojne benefite na samo zdravlje žene!

Ako je vaša trudnoća uredna te se osjećate dobro u vlastitom tijelu, onda su lagani treninzi definitivno nešto što zaslužuje vašu pažnju. Vježbanje tijekom trudnoće može biti korisno i preporučuje se za mnoge trudnice koje nemaju medicinske kontraindikacije. Umjerena tjelovježba pomaže održavati zdravlje srca i pluća, što je korisno za vašu opću dobrobit, ali i zdravlje djeteta. Također, tijekom trudnoće hormonske promjene mogu utjecati na raspoloženje, a vježbanje može pomoći u oslobađanju endorfina koji poboljšavaju raspoloženje te smanjuje stres i tjeskobu.

Umjereno vježbanje može vam pomoći da održavate zdravu tjelesnu težinu tijekom trudnoće, što može smanjiti rizik od komplikacija povezanih s viškom tjelesne težine, a održavanje mišićne snage i fleksibilnosti može pomoći da se lakše nosite s fizičkim zahtjevima trudnoće te vam olakšati pripremu za porođaj. Redovito vježbanje može poboljšati i kvalitetu sna, što je važno tijekom trudnoće kad mnoge žene imaju problema sa spavanjem. Nadalje, lagano treniranje potiče bolju cirkulaciju, što može pomoći u sprječavanju oticanja ekstremiteta, čestog problema u trudnoći, a iako je vježbanje korisno tijekom trudnoće, uvijek se preporučuje konzultirati se s liječnikom prije početka ili promjene programa vježbanja. U nastavku smo izdvojili jedan koristan video koji će vas sigurno dobro razgibati!

Foto: Instagram, Youtube
Objavljeno: 30.07.2023. u 09:17

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p