SELF

Žene u poslovnom svijetu: Kako uspješno pregovarati o većoj plaći?

Savjeti stručnjaka koji će vam dobro doći!
Pregovaranje o plaći na radnom mjestu nikada nije lak zadatak, a sudeći prema brojnim znanstvenim istraživanjima, ono predstavlja poseban izazov za žene. Ostvarivanje boljih uvjeta na radnom mjestu usko je povezano sa spremnošću pojedinca na pregovore, a žene koje se upuštaju u ovakve izazovne situacije imaju dvostruko veću vjerojatnost da će bolje uvjete na koncu i ostvariti.

Iako znamo da pregovaranje vodi do boljih uvjeta, statistika pokazuje da se žene mnogo rjeđe upuštaju u pregovore o plaći, a samim time češće ostaju na slabije plaćenom poslu. Razlozi su različiti, no veliki dio ove nevoljkosti svakako uključuje nelagodu o razgovoru u plaći i oklijevanje tražiti više. Samim time, postavlja se pitanje: Zašto se žene u globalu ne osjećaju dovoljno samopouzdano da bi se upustile u pregovore i trebamo li razloge tražiti u vanjskim čimbenicima ili u nama samima?

Kako smo doznali u razgovoru s poznatim zagrebačkim psihologom, ujedno i poslovnim trenerom te poduzetnikom Matejem Sakomanom koji ima mnogo iskustva u poslovnom savjetovanju, sve navedeno uzrok je brojnih kulturološko-biološko-psiholoških faktora, a bez velikog znanstvenog istraživanja svakog od njih, jednostavan odgovor na ovo pitanje - ne postoji. No, dostupni podaci mogu nam itekako pomoći da bolje razumijemo ovu problematiku, a samim time i pronađemo rješenja koja će dodatno osnažiti žene u poslovnom svijetu.

Kulturološki faktor koji, možemo slobodno reći, sputava žene na putu do uspjeha svakako podrazumijeva stereotipno razmišljanje prema kojem se smatra da su muškarci bolji vođe od žena, kao i praksa da žene još uvijek obavljaju 3/4 kućanskih poslova u Hrvatskoj. Samim time, ženama ostaje znatno manje vremena da se posvete poslovnim uspjesima i vrlo često svoj poslovni put započinju u težim okolnostima od onih koje imaju muškarci. Dodajmo tomu i biološki faktor koji je već nebrojeno puta potvrđen u znanstvenim istraživanjima, a prema kojem su žene u globalu psihološki osjetljivije, sklonije stresu i anksioznosti - za razliku od muškaraca, sasvim je razumljivo da se žene instinktivno rjeđe upuštaju u rizik, bilo da je riječ o onom poslovnom ili bilo kojem drugom. 

 
S druge strane, muškarci su biološki agresivniji te skloniji riziku, a karijera im je u prosjeku važnija nego ženama, baš kao i statusni simbol. Sve to povezano je s još jednim kulturološkim faktorom, prema kojem muškarci još uvijek procjenjuju svoju vrijednost kroz sposobnost da u potpunosti ‘privređuju za svoju obitelj’, što ih često čini kompetitivnijima po pitanju traženja napredovanja. Faktor koji također valja uzeti u obzir obuhvaća osobne preferencije i izbore, a prema kojima su ženama najbitnije dvije stavke: Interes za poslom koji obavljaju te dobra ravnoteža između poslovnog i privatnog života. Ove preferencije snažno su povezane sa zadovoljstvom na poslu, a s obzirom na to da žene stavljaju znatno veći naglasak na oba ova čimbenika za razliku od muškaraca, to ih vrlo često odvodi na manje plaćena radna mjesta koja ujedno doprinose razlici između godišnje zarade između muškaraca i žena, a na kojima ostaju dugo, često bez obzira na (potisnutu) želju za većom plaćom.

Izvor: IZA DP No. 12703: Explaining the Gender Gap in Job Satisfaction

Što možemo promijeniti?

I dok se mnogi stručnjaci slažu kako bi fleksibilniji radni uvjeti na radnim mjestima ( od uslužnih djelatnosti do direktorskih pozicija ) promijenili trenutnu statistiku, odlučili smo se fokusirati na rješenja koje svaka žena može primijeniti na sebe, a sve kako bi se dovela korak bliže davno zasluženoj povišici na radnom mjestu. 

Za početak, važno je naglasiti da baš svaka žena ima sposobnost uspješno savladati sve potencijalne prepreke koje smo prethodno naveli te svojim primjerom potvrditi kako jasna vizija u kombinaciji sa samosvjesnim pristupom sama stvara prilike, čak i na mjestima gdje ih naizgled nema. A detaljna analiza vlastitog rada i vlastitih ciljeva prvi su korak ka tome! 

Nakon što ste realno sagledali situaciju i svoj rad postavite si nekoliko praktičnih pitanja prilikom pripreme za pregovore: Procjenjujete li objektivno svoje sposobnosti i doprinos na radnom mjestu? U čemu ste izvrsni, u čemu dobri, a na čemu možete poraditi? Kakve su vaše sposobnosti i doprinosi u usporedbi s vašim kolegama, i postoje li razlike u tretmanu i mogućnostima za napredovanje koje su pružene vama i ostatku vaših kolega? 

 

Jasno postavite svoje uvjete te odredite realnu i argumentiranu povišicu i minimum na koji bi bili voljni pristati. Istaknite svoje kvalitete kojih ste i sami svjesni te ono najvažnije - mirno prihvatite ishod i pažljivo saslušajte argumente poslodavca. Pozitivan mindset jedna je od najvažnijih stavki prilikom razgovora jer, bolji uvjeti i bolji poslovi su jedan (ponekad dugotrajan) proces, a razočarenje mjesto na kojemu se ne želite predugo zadržavati.

 

Ako ste usavršili argumente,no i dalje vas brine sam razgovor, predlažemo da na glas vježbate svoj unaprijed pripremljeni govor, a smatrate li da je potrebno, bez srama potražite pomoć u usavršavanju pregovaračkih vještina koje će vam itekako pomoći u stabilnoj, argumentiranoj raspravi, ali i u komunikaciji općenito.

I za kraj, budite otvorena uma. Iskoristite  svijest o vlastitim prednostima i spoznaje o preprekama koje su stajale između vas i vašeg zasluženog napredovanja, te uz malo truda, učinite pozitivne pomake u vašoj karijeri koji će baš svaku statistiku učiniti potpuno nevažnom! 

 

Objavljeno: 02.03.2023. u 11:03

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p