SELF

Znate li što je digitalni detox i zašto biste ga trebali barem jednom tjedno napraviti?

Pravo je vrijeme za odmor od omiljenih društvenih mreža!

Možda toga i nismo svjesni, no činjenica jest da više vremena provodimo u virtualnom svijetu, nego u onom stvarnom. Mobitel gotovo ne ispuštamo iz ruke jer ipak u njemu imamo sve što nam je potrebno za ispunjavanje svakodnevnih obaveza te je ujedno i najveći izvor zabave, kao i informacija koje su filtrirane ovisno o našim interesima. Život bez interneta i digitalnih uređaja u potpunosti je nezamisliv te se vremena u kojem isti nisu niti postojali gotovo i ne sjećamo...

Život u digitalnom dobu donio je brojne prednosti u kojima svakodnevno uživamo, pa tako u tren oka možemo saznati informaciju koja nas je zanimala, biti u kontaktu s dragim nam osobama te gotovo da ne moramo putovati kako bismo vidjeli i doživjeli atmosferu nekog mjesta. Imamo osjećaj kao da nam je cijeli svijet na dlanu, no baš kako je taj isti svijet neprestano izložen nama, isto pravilo vrijedi i obratno. Neprestano smo dostupni svemu i svakome, od vijesti koje možda i ne želimo popratiti, pa sve do neznanaca koji gotovo da znaju svaku potankost našeg života. Privatan život izgubio je upotpuniti svoje značenje te tako danas u svega par minuta možemo saznati gotovo sve informacije koje su nas zanimale o nekome i to bez previše truda.Upravo zato što je riječ o kaotičnom svijetu koji nas nerijetko umara i čini neproduktivnima, korisno je napraviti s vremena na vrijeme digitalni detoks. O čemu je točno riječ?
Digitalni detoks naziv je za period u kojem svjesno odlažemo na stranu sve uređaje, kao što su mobiteli, laptop, TV i ostale omiljene digitalije. Brojna istraživanja pokazala su kako najviše mobilni uređaji povećavaju razinu stresa jer nas čine dostupnijima i izloženijima raznim informacijama, primjerice poslovna kultura ponašanja u potpunosti se izgubila jer danas više nije neobično da poslovni mail stiže u 11 sati navečer. Također, dugotrajni boravak na pametnim uređajima ima i veliki utjecaj na mentalno zdravlje. Od depresije boluje sve veći broj ljudi te se u prethodnoj godini smjestila na prvo mjesto prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji,a porazan je podatak i taj da od nje boluje gotovo svaka treća osoba na svijetu. Jedan od razloga su upravo društvene mreže zbog kojih smo nerijetko zadovoljni vlastitom životom i u konačnici sobom jer imamo osjećaj kako su svi oko nas sretniji i uspješniji, no samo je riječ o lažnom standardu koji pojedinac rijetko kada može zaista dostići.Nadalje, ovisnost o društvenim mrežama prati i jedan zanimljiv fenomen " Fear of Missing Out", taj neprestani osjećaj da nešto propuštamo, kao i ideja da ako nisi dio digitalne zajednice, da gotovo i ne postojiš. Upravo zato bi barem jednom tjedno trebali napraviti digitalni detoks te na 24 sata odreći se omiljenih uređaja, a benefite ćete primijetiti odmah. Osim što će vam dan biti ispunjeniji jer ćete se fokusirati na stvari oko vas te ćete odraditi sve one obaveze koje već neko vrijeme odgađate, digitalni detoks potaknut će i kreativno razmišljanje jer umjesto da upijate takav sadržaj, vaš mozak će ga stvarati, a što je sjajno za osobe koje se bave kreativnim poslovima. Također, vaš dan će biti kvalitetniji, povećat će vam se koncentracija te ćete ga provesti sa znatno manje stresa. Definitivno nam ne treba više razloga da barem malo ispustimo mobitel iz ruke!

Foto: Unsplash
Objavljeno: 31.08.2022. u 10:57

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p