Sjajne mlade snage domaćeg modnog dizajna

Čime su nam se predstavili mladi dizajneri na reviji u Laubi?

Otkad je zablistala na domaćoj kulturnoj sceni, Kuća za ljude i umjetnost Lauba dom je nepresušne kreativnosti, fenomenalne vibre i nekog neopisivog šarma. Sinoć su to fantastično mjesto tamnih zidova u svoj raskoši talenta i požrtvovnosti osvijetlile mlade zvijezde domaćeg modnog dizajna te pokazale javnosti kako naša mala scena ne mora brinuti za opstanak jer u njoj rastu veliki ljudi koji itekako imaju što za reći. No, prije svega, Lauba je jučer bila mjesto na kojem je stanovalo nepomućeno zajedništvo, vjera i jedno veliko prijateljstvo bez kojeg ionako ništa ne bi imalo previše smisla. Bila je to večer koja je mnoge od nas podsjetila zašto s toliko ljubavi radimo to što radimo. Nakon svega viđenog i tako duboko emocionalno proživljenog, ne postoji niti jedan razlog zašto bi ove tako uporne, požrtvovne i predane mlade nade, zaslužile išta drugo osim riječi hvale i podrške.   

Čast da otvori reviju na Tjednu dizajna Zagreb dobila je nedvojbeno talentirana Željka Molnar koja je publici prezentirala svoju prvu kolekciju za Toxicat te je sada već popularni 'A (symmetric) gameplay' nadogradila unijevši u nju injekciju vibrantnih boja. Inspirirana geometrijom te igrom simetrije i asimetrije te korištenjem kvalitetnih, udobnih i vrlo mekanih materijala, Željka je pokazala da zna kako stvoriti kolekciju koju će s obožavanjem prihvatiti urbane djevojke izgrađenog stila.

Dunja Sučić koja stoji iza modnog brenda Marmelo inspiraciju za svoje vrhunski konstruirane torbe pronašla je u pomalo poetičnim vodama. Kožne torbe raznih oblika i namjena odisale su strogom samurajskom estetikom koju je Dunja je vješto 'podebljala' bijelim kimono outfitima. Mladoj zagrebačkoj dizajnerici nakita Sonji Žigić koja stoji iza imena 'Emma&Nala Jewelry' sinoćnja je revija u Laubi bila prvo predstavljanje u javnosti. Svojim predimenzioniranim edgy ogrlicama u šarenim bojama s tisućama precizno ušivenih kamenčića, Sonja je svakako dokazala da vrlo dobro zna što znači statement nakit. Oduševljeni aplauz kojim ju je nagradila publika nagovijestio je da od ove dizajnerice možemo i moramo u budućem radu još mnogo očekivati.


Mlade snage nakratko je prekinula kolekcija legendarnog Borova koje nas je, svojim Startasicama s velikim mašnama te prugastim i točkastim uzorcima na popularnim platnenim tenisicama, podsjetilo zašto ga toliko vole gradske ulice. Reviju u Laubi zatvorio je, već mnogim srcima prirastao, Obekei. talentirane mlade dizajnerice Katarine Smolić koja nas je uspjela navesti da ju zavolimo još više. U svom prepoznatljivom stilu servirala nam je odjevne komade koje bismo najradije odmah preselili u svoje ormare. Kolekcijom je dominirala bijela boja, a najviše pažnje privlačile su haljine ravnog kroja s neodoljivim printom koji se već duboko uvukao u Katarinin kreativni potpis. 


Događanja poput sinoćnjeg samo su još jedan dokaz da domaća modna scena stvara punom parom i živi punim plućima te da ima nešto vrijedno i kvalitetno što treba njegovati i bezuvjetno podržavati kako bi ono nastavilo i dalje rasti. 

 

Tina Lončar

photos: Jure Perišić

 

Objavljeno: 27.04.2014. u 19:35
vrh stranice
p p