DIZAJN I ARHITEKTURA

Moj najdraži kutak u domu: Filipa Sorko

Eklektični raj u kućici okruženoj planinama

Njezin je svijet ispunjen dobrom dozom šarma i zaogrnut nekom lijepom, zaraznom energijom, a sve je skupa još dodatno začinjeno posebnom, eklektičnom estetikom koja magnetično privlači. Njezino ime je Filipa Sorko, a osim putem njezinog Instagram profila, imali ste ju prilike upoznati i kao pobjednicu popularnog kulinarskog showa, osnivačicu Secret dinner partyja by Filipa te kao gošću brojnih rubrika koje se tiču dizajna interijera.

Filipa je prava zaljubljenica u lijepo, u lijepu fotografiju, u šarenu, fotogeničnu odjeću i velike slamnate šešire, u potovanja koja obaraju s nogu, a nedvojbeno je istina i da jako voli lijepe interijere. Upravo nas je uređenje njezinog doma navelo na to da ju malo "potegnemo za rukav" i priupitamo kako je uredila eklektičan interijer u kojem živi, otkrije nam poneki detalj te da nas inspirira na neke naše buduće poduhvate i intervencije u interijeru našeg vlastitog doma. Dupkom ispunjen uspomenama, šarmantnim redizajniranim namještajem, prenamijenjenim detaljima koji su, provučeni kroz čudesan filter razigranosti i mašte, dobili neki novi život - sve to čini Filipin dom u koji se zbilja nije teško zaljubiti. Čak i ako ste zakleti ljubitelj minimalizma, morat ćete priznati da postoji nešto neodoljivo u toj eklektičnoj "pretrpanosti".

"Kućicu okruženu planinama, u zaleđu mora, u kojoj trenutno živimo, naslijedila sam od svog djeda. Djed nije bio baš vičan uređenju interijera, pa smo skupa s kućom dobili i ne baš privlačne pločice, tamnu, drvenu kuhinju i pravi, klasični apartmanski namještaj. Stoga je prostor od tada prošao kroz pravi, mali makeover", započinje priču o preuređenju Filipa te nastavlja: "Namještaj smo izbacili te ga malo pomalo zamijenili novim/starim. Zidove smo okrečili i na njih objesili nove slike (uključujući djedov portret iz sedamdesetih kao jedan mali hommage, posvetu). Zadnje što smo promijenili bili su podovi (u vrlo uvjerljivi laminat), a tu se našla i veeelika džunglasta tapeta preko dva zida. Ne bojimo se eksperimentirati i biti hrabri kada je u pitanju uređenje interijera, pa smo se odlučili za tamno zeleni zid i veliku šarenu tapetu, te tako, uz dodatak biljaka i zelenila, dobili dojam prave male džungle."

"I dečko i ja smo kreativni, s time da on zna dosta toga raditi s rukama, pa svako malo nešto u kućici promijenimo. Bila to boja zida, novi jastučići, nova slika u okviru ili novi stol... Nekada čak prenamijenimo cijeli prostor. Tako nam je na jedno vrijeme blagovaonski stol i prostor oko njega postao radni. Kada smo doma, najviše vremena provodimo u našem dnevnom boravku koji je u istom prostoru s blagovaonicom. Tu ispijamo kave, izležavamo se na kauču, gledamo tv, čitamo ili točkamo naše Chia šalice. Ponekad se ljudima možda čini kako kod nas ne ide ništa s ničim i da naše uređenje nema smisla, ali takav stil zbilja postoji. Zove se eklekticizam. Takav stil nastane onda kada se ne možeš odlučiti samo za jedan stil, pa sve što ti se sviđa nekako iskombiniraš, što se upravo dogodilo kod nas", objašnjava Filipa kako se eklektični stil uselio između zidova njihova stana.

"Sve nam je žao baciti i u svemu vidimo potencijal, ali imamo i puno stvari koje su nam uspomene. Takav stil također nastane kada ste mladi i nemate baš previše novaca za kupovati nove i dizajnerske stvari, pa se snalazite i radujete se svim stvarima iz podruma i tavana. Tako da danas sjedimo na bakinim foteljama iz šezdesetih koje smo dali urediti, stolić u dnevnom boravku bio je visoki stol kojemu smo odrezali noge, pletene i drvene police za knjige su također second hand s ujakovog tavana, a retro stolice oko blagovaonskog stola smo za jako malo novaca našli na Njuškalu i dovezli ih autom iz jednog starog zagrebačkog stana. Te retro stvari kombinirali smo s komadima iz Ikee (poput lustera koji je bio ljubav na prvi pogled, visećeg elementa za biljke te nekih detalja ), i nekim komadima koji su naš dizajn i rad (poput podne lampe i drvenih stalaka za biljke). Naša velika ljubav su i tzv. coffee table books pa su naše police i stolovi uvijek pretrpani lijepim knjigama za listanje (za fotkanje se to ipak malo raskrči)", govori Filipa.

"Svaki predmet kod nas ima svoju priču i značenje u našim životima. Monsteru u uglu sobe zovem našom 'bebom' i prva je biljka koju smo zajedno kupili, retro tanjur s pijetlom na zidu je poklon od najstarije živuće članice naše obitelji (koja ga je za nas skinula sa svoga zida na kojemu je visio desetljećima), a za televizor, kada smo ga birali, je bilo iznimno važno da bude bijele boje. (smijeh) Za sve što bismo mi htjeli imati u našem domu trebali bismo živjeti u 'malo' više kvadrata. A do tada, uživat ćemo u našem eklektičnom, kreativnom neredu s tisuću i jednom vazom i hrpom biljaka jer si ja pomoći ne mogu i drugačije ne znam! P.S Razumjet će me svi kreativni 'hrčci'", završava priču o svom čarobnom stančiću Filipa i ostavlja nas s mišlju kako se moramo čim prije baciti na pretraživanje tavana te rekonstrukciju ponekog komada koji smo možda već davno zaboravili ili otpisali.

Foto: Filipa Sorko
Objavljeno: 24.07.2018. u 10:32

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p